دویچه‌وله: آشتی تهران و ریاض مقدمه اتحاد نیست

هداف کلیدی ایران و عربستان برای مصالحه

تهران ( پانا)- یخ روابط بین عربستان سعودی و ایران در حال آب شدن است و ممکن است منجر به تجدید روابط دوجانبه شود و حتی برخی رسانه ها از سفر غیررسمی یک هیأت سعودی به ایران برای بازدید از دفاتر دیپلماتیک قبلی و بازگشایی بالقوه آن خبر می دهند.

کد مطلب: ۱۲۲۳۹۳۳
لینک کوتاه کپی شد
دویچه‌وله: آشتی تهران و ریاض مقدمه اتحاد نیست

به گزارش اقتصادنیوز ؛ تیرگی روابط بین ایران و عربستان سعودی با خبرها و نشانه‌های دلگرم‌کننده درباره روند مذاکرات کاهش تنش،به روشنی می‌گراید و این امید وجود دارد که منجر به تجدید روابط دوجانبه و عادی‌سازی تعامل‌های دو همسایه شود. امری که بابازگشایی دفاتر دیپلماتیک می‌تواند به صورت رسمی اعلام شود و نوید مصالحه رقبای دیرینه خاورمیانه و به تبع آن یک منطقه با ثبات‌تررا به جهان دهد.

آشتی، مقدمه اتحاد نیست

با این حال چشم‌انداز امیدبخش مصالحه‌ای که به تنش‌زدایی دو رقیب دیرینه خاورمیانه و به تبع آن ثبات بیشتر منطقه بیانجامد، فارغ ازثمربخشی آن، بعید است بتواند دو کشور با اختلاف‌هایی به عمق تاریخ را به شرکا یا متحدان نزدیک تبدیل کند.

خبرگزاری دویچه‌وله در گزارشی با عنوان«چرا ایران و عربستان به کاهش تنش روی آوردند» با اشاره به روند مثبت گفت‌وگوهایآشتی‌جویانه تهران و ریاض که ظاهراً با موفقیت‌های قابل توجه همراه بوده، نوشت: در سال جاری میلادی ، ایران و عربستان سعودی بابرگزاری چهار نشست در بغداد و یک دیدار در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، نشان داده‌اند روند تنش‌زدایی باموفقیت‌هایی همراه بوده است. و حالا پس از انتقال دولت در ایران با ادامه تلاش‌های نخست‌وزیر عراق مصطفی الکاظمی تداوم یافتهاست.

از زمان قطع روابط تهران و ریاض در سال ۲۰۱۶ طرفین تقریباً در هر میدان و عرصه‌ای از درگیری‌های منطقه‌ای در یمن، سوریه و لبنانگرفته تا مسائل دیپلماتیک در تقابل با یکدیگر بوده‌اند. بنابراین، می توان این را یک رویداد جدی تلقی کرد وقتی که محمد بن سلمان ولیعهدسعودی اظهار امیدواری می‌کند که «مذاکرات با ایران به نتایج ملموسی برای ایجاد اعتماد و احیای روابط دوجانبه منجر شود».

عدنان طباطبایی ، کارشناس ایران و مدیر اجرایی مرکز تحقیقات CARPO در بُن، در مصاحبه ای با این خبرگزاری آلمانی گفت: «درحال حاضر ، این یک شاخص مثبت است که مذاکرات ادامه داشته و دیگر قابل انکار نیست. با این حال ، وقتی نشانه های تهران وریاض را مقایسه می کنیم ، تهران نسبت به ریاض، اطمینان بیشتری به چشم انداز مثبت دارد».

انگیزه‌های طرفین برای آشتی

به ادعای دویچه‌وله، اطمینان خاطر ایران مطابق تصور این کشور از موقعیت قوی تر خود علی‌رغم تحریم های جاری آمریکا و تأثیر آن براقتصاد است. طباطبایی گفت: «نکته اصلی این است که ایران علاقه زیادی به گسترش روابط تجاری منطقه ای دارد».

به نظر می رسد عربستان سعودی-بزرگترین کشور خاورمیانه و پس از مصر ، دومین اقتصاد بزرگ جهان از نظر جمعیت در جهان عرب-یک شریک تجاری مورد استقبال برای اقتصاد آسیب دیده ایران باشد.

صنم وکیل ، معاون برنامه خاورمیانه و آفریقای شمالی اندیشکده چتم‌هاوس در لندن ، گفت: «احیای روابط دیپلماتیک بین دو کشورهمچنین این پیام وسیع را به منطقه می دهد که ایران یک قدرت منطقه ای است که باید با آن رقابت کنیم».

با این حال ، ایران در پیگیری منافع اقتصادی تنها نیست. خانم وکیل گفت: «در بستر ویروس کرونا و جنگ جاری در یمن، من فکر میکنم که دولت سعودی منافع امنیتی و اقتصادی خود را در اولویت قرار داده است و به منظور پرداختن به چشم انداز ۲۰۳۰ و جذب سرمایهگذاری جدی در کشور نیازمند پایان دادن جنگ پرخسارت و فرسایشی در یمن است که این تنها از طریق کاهش تنش با ایران به دستمی‌اید».

به نوشته دویچه‌وله، استراتژی چشم انداز ۲۰۳۰ عربستان به اصلاحات هدفمند در اقتصاد این کشور ، توان دفاعی ، گردشگری و انرژیهای تجدیدپذیر اشاره دارد. همچنین ریاض از سال ۲۰۱۵ رهبری یک ائتلاف نظامی برای حمایت از دولت علیه نیروهای حوثی متحد ایرانرا بر عهده دارد. در حالی که ریاض مدعی است ایران هم‌پیمانان خود در یمن را با تأمین سلاح و پهپاد و دیگر کمک‌های ادعایی حمایتمی‌کند، تهران بارها تأکید کرده است که تنها از متحدان خود حمایت سیاسی کرده است.

طباطبایی گفت: «با این حال ، این تصور که ایران به طور کامل حوثی ها را در یمن کنترل می کند گمراه کننده است. ایران هرگز نمیتواند به حوثی ها نحوه رفتار آنها در درگیری را دیکته کند. از این گذشته ، جنگ بین ایران و عربستان سعودی نیست - بلکه بین حوثی هاو عربستان سعودی بوده و هست. ما باید خطوط گسل داخلی یمن را نیز در نظر بگیریم».

با این حال، وکیل از معتقد است که ایران هنوز باید «با حمایت علنی از آتش بس در یمن، در تلاش های دیپلماتیک خود اثر جدی به جابگذارد». وی گفت «بدون چنین تلاشی، من نمی بینم که مذاکرات برای تکمیل روند تنش‌زدایی بطور واقعی ادامه یابد»

دلایل مهم ریاض برای تنش‌زدایی

این خبرگزاری در ادامه نوشته است مثال های دیگری وجود دارد که نشان می دهد عربستان سعودی در حال حرکت در یک مسیردیپلماتیک است. این شامل این واقعیت است که ملک سلمان روابط نهان خود با اسرائیل را رسمی نکرده و این امر در رویکرد مثبت ایرانمؤثر است.

عربستان سعودی همچنین در حال گشایش روابط با دمشق است و در روند استقرار مجدد دولت سوریه در اتحادیه عرب مشارکت دارد؛اقدامی که مورد استقبال ایران قرار گرفته است. و متحد عربستان سعودی، امارات متحده عربی همانطور که سروصدای کمتری در مقابلهبا ایران داشت، بی‌سر‌وصدا تنش ها را با ایران کاهش داده است.

ریاض دلیل خوب دیگری نیز برای تعدیل سیاست

ژئوپلیتیک خود دارد: ورود دولت جو بایدن باعث نگرانی بیشتر از اقدامات ایالات متحده برای خاتمه حضور نظامی در خاورمیانه شدهاست. صنم وکیل گفت: «اکنون، پس از افغانستان، آنها اطمینان یافتند که ایالات متحده لزوماً علاقه مند نیست، سرمایه و تلاش چندانیبرای حفاظت از شرکای خود در منطقه صرف کند».

وکیل معتقد است حتی قبل از آن، عدم واکنش ایالات‌متحده در قبال حمله به تاسیسات فرآوری نفت ابقیق در عربستان سعودی که نیمی ازظرفیت تولید را در سال ۲۰۱۹ از بین برد، «تأثیر بسزایی در ارزیابی ژئوپلیتیک ریاض داشته است».

همچنین طباطبایی گفت: «من تازه از ریاض برگشتم و اعتقاد رایج این است که پنجره ای از فرصت ها برای بهبود روابط با ایران وجوددارد». وی افزود: «بعید است که به این زودی سفیر تعیین شود، اما گشایش یک دفتر دیپلماتیک واقع بینانه است و فعلا گامی بسیارمثبت خواهد بود».

دویچه‌وله در پایان مدعی شد که یک هیئت سعودی -اگرچه به طور غیررسمی- برای بازدید از دفاتر دیپلماتیک قبلی خود به تهران رفتهاست.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار