مقابله با تغییرات اقلیمی با هوش مصنوعی
تهران (پانا) - هوش مصنوعی(AI) و یادگیری ماشینی، از فناوریهای روبه رشدی هستند که هر روز بر دامنه کارکردهای آنها افزوده میشود و البته اوج استفاده از آنها به دوران کرونا و شناسایی بیماران و... مربوط میشود.
بهگزارش ایران، یکی از کارکردهای مهم این فناوری که بتازگی به آن توجه ویژهای شده، کمک به کمتر شدن گرمایش زمین و مقابله با تغییرات آب و هوایی بهعنوان یکی از چالشهای اساسی امروز جهان است بههمین دلیل هم کشورهای مختلف تلاش دارند از این فناوری بیشترین بهره را بگیرند تا سهم بیشتری در نجات کره زمین داشته باشند.
بازار ۳۰۹میلیاردی هوش مصنوعی
محققان مؤسسه گارتنر در تازهترین گزارش خود عنوان کردهاند تا پایان سال ۲۰۲۲ کمپانیهای بزرگ جهان حداقل ۳۵نوآوری مرتبط با هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی را در کسب و کار خود به کار میگیرند و نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR) صنعت هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی نیز تا سال ۲۰۲۲ حدود ۴۴درصد است و به ۹میلیارد دلار خواهد رسید(نرخ رشد مرکب سالانه راهی برای محاسبه نرخ رشد یک سهام است و برای یک سرمایهدار خطرپذیر هم راهی محسوب میشود که عملکرد یک استارتاپ را ارزیابی کند). همچنین این مطالعه نشان میدهد بازار هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی که در سال ۲۰۲۱ ارزشی معادل ۵۸.۳میلیارد دلار دارد تا سال ۲۰۲۸ ارزشی معادل ۳۰۹.۶میلیارد دلار خواهد داشت و به این ترتیب رشد قابل ملاحظهای برای این تکنولوژی در فاصله این سالها پیشبینی میشود.
هوش مصنوعی که در زمینههای مختلف از اتوماسیون و امنیت سایبری گرفته تا سلامت، فناوری اینترنت اشیا(IOT) و... بهکار میرود به محققان، برنامه ریزان شهری، فعالان و حتی شرکتها کمک میکند تا از آسیب به کره زمین و تسریع در تغییرات آب و هوایی جلوگیری کنند.
از الگوریتمهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی میتوان برای تشخیص تخریب جنگل ها، کاهش انتشار گازهای گلخانهای یا حتی گوش دادن به صدای آبزیان در اعماق اقیانوس ها استفاده کرد. درواقع این ابزارهای عکاسی هستند که به هوش مصنوعی مجهز میشوند و با تجزیه و تحلیل هوایی نقش مهمی در حفاظت از مناطق وسیعی از جنگلها و تالابهایی خواهند داشت که دسترسی به آنها دشوار است. تجزیه و تحلیل خودکار تصاویر ماهوارهها، هواپیماهای بدون سرنشین یا هلیکوپترها هم میتواند عواقب بحران تغییرات آب و هوایی را برای جنگلها یا بهرهبرداری بیش ازحد از طبیعت توسط قاچاقچیان چوب، شکارچیان غیرمجاز یا شرکتها آشکار کنند و امکان ثبت آسیب و در برخی موارد، اقدامات متقابل را ممکن میسازد.
راهکارهای استرالیا
تغییرات آب وهوایی بزرگترین چالش روی کره زمین است و هوش مصنوعی میتواند به ارائه راهکارهایی برای حل این مشکل کمک کند. همه کشورها سعی میکنند با استفاده از روشهای مختلف، آنچه را میتوانند کنترل کنند و اگر هم بخواهیم به برترین کشورهایی که از هوش مصنوعی برای رفع نگرانیهای اقلیمی استفاده میکنند، اشاره کنیم باید گفت استرالیا یکی از این کشورهاست.
آژانس تحقیقات دریایی گرمسیری استرالیا با استفاده از فناوری نوین تشخیص چهره، عکسهای مطالعاتی صخرههای مرجانی را بررسی میکند تا با کمک هوش مصنوعی با تغییرات سریع شرایط تهدید کننده، همگام شود. هر سال محققان مؤسسه علوم دریایی استرالیا تعداد زیادی عکس پیمایش زیر آب از صخرههای مرجانی را برای بررسی بعدی جمعآوری میکنند اما گاه صخرهها آنقدر سریع تغییر میکنند که محققان نمیتوانند با استفاده از روشهای تجزیه و تحلیل متداول آن را بررسی کنند اما هوش مصنوعی سرعت را ۱۰۰برابر میکند.
همچنین در استرالیا محیطبانان با پرواز هواپیماهای بدون سرنشین بر فراز ذخایر طبیعی، بهدنبال نشانههای تغییرات در گیاهان و جانوران هستند و برای این منظور از نرم افزار هوش مصنوعی برای ارزیابی تصاویر استفاده میشود. همچنین از الگوریتمها برای شمارش حیوانات یا تجزیه و تحلیل گونهها و آفات گیاهی استفاده میشود تا محیطبانان دریابند برای از بین بردن آفات باید در کجا مداخله کنند تا تالابها نامتعادل نشوند. برخی شرکت ها حتی روند کاشت نهالها را نیز با هواپیمای بدون سرنشین کنترل میکنند. این نرم افزار هوش مصنوعی ارزیابی میکند که کاشت بذر گیاه در کجا و در چه زاویهای مفیدتر است.
الگوریتمهای آلمان
تعداد فزایندهای از سازمانهای تولیدی در آلمان از نوآوری هوش مصنوعی برای تولید محصولات سازگار با محیط زیست استفاده میکنند. استفاده گسترده از یادگیری ماشینی در مونتاژ، موجب صرفهجویی در منابع طبیعی و همچنین صرفهجویی در مصرف انرژی و تولید گازهای گلخانهای و CO۲ میشود. محققان آلمانی معتقدند که آنها برای بهرهوری بیشتر منابع به هوش مصنوعی نیاز دارند و پیشرفتهای تکنولوژیکی مرتبط میتواند زمینه ساز حفاظت بیشتر از محیط زیست شود. فناوریهای جدید همچنین میتوانند در تشخیص سریعتر مشکلات زیر آب کمک کنند. اقیانوسها در مبارزه با گرمایش زمین از این نظر مهم هستند که دی اکسید کربن را جذب کرده و اکسیژن تولید میکنند. اما بحران آب و هوا باعث اسیدی شدن آب و افزایش دمای اقیانوسها، طوفانها و بارندگیها و مرگ اکوسیستمهای مهم مانند صخرههای مرجانی میشود. در همین راستا از الگوریتمها برای عکسبرداری هوایی و نقشهبرداری از صخرههای مرجانی، شناسایی تنوع گونهها و نظارت بر سلامت صخرهها استفاده میشود.
همچنین دانشمندان مرکز تحقیقات آلمان برای هوش مصنوعی (DFKI) الگوریتمی را توسعه دادهاند که بر اساس عکسهای هوایی، زبالههای پلاستیکی شناور در اقیانوسها را طبقهبندی میکند. این ابزار برای حمایت از دولت های جنوب شرق آسیا ازجمله کامبوج به منظور مبارزه با زباله در نظر گرفته شده است و امکان تعیین محل منشأ آن نیز وجود دارد. در همین حال یک شرکت نرم افزاری با نام Sinay نیز از دادههای دریایی برای حفاظت از محیط زیست استفاده میکند. این نرم افزار هوش مصنوعی به کشتیها کمک میکند تا مسیرهایی را که به کشتیها در مصرف سوخت کمتر کمک میکند، محاسبه کنند. با کمک این نرم افزارهوش مصنوعی همچنین صدای آبزیان را قابل شنیدن میکند تا مشخص شود کدام گونه و چه تعداد در یک منطقه معین وجود دارند.
کشاورزی دقیق در هند پرجمعیت
هند نیز از هوش مصنوعی و اینترنت اشیا برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی استفاده میکند. در واقع هوش مصنوعی نشان دهنده موتور تجزیه و تحلیل است در حالی که اینترنت اشیا مسئولیت جمعآوری اطلاعات ازطریق حسگرها را به عهده دارد. با توجه به جمعیت بالای هندوستان از این فناوری در کشاورزی دقیق استفاده میشود تا بتوان از زمین کمتر، محصول بیشتری تولید کرد. ردیابی جنگل زداییها با ایجاد زیرساختهای پایدار هم از دیگر کارکردهای هوش مصنوعی در مقابله با تغییرات آب و هوایی است. همچنین در هندوستان از این تکنولوژی برای پیشبینی بلایای طبیعی مانند طوفان، رانش زمین، زلزله و موارد دیگر استفاده میشود.
ژاپن و امریکا
ژاپن بهعنوان کشوری با فناوریهای پیشرفته تولید انرژیهای نوین، شناخته میشود و بههمین دلیل هم با شیوههای مختلف به همکاری جهانی در زمینه مقابله با تغییرات زیستمحیطی پرداخته است. حالا این کشور هوش مصنوعی را در کنار تولید انرژیهای تجدیدپذیر بهعنوان یک بازوی اصلی بهکار گرفته تا به کره زمین کمک و از میزان انتشار گازهای گلخانهای و سرعت گرفتن تغییرات اقلیمی ممانعت کند. امریکا هم یکی از کشورهایی است که تصمیم دارد تا سال ۲۰۵۰ میزان انتشار گازهای گلخانهای خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و حتی برخی معتقدند که این کشور میتواند این رقم را به صفر برساند که البته چنین کار بزرگی بدون استفاده از فناوریهای نوین بویژه هوش مصنوعی امکان پذیر نیست.
ارسال دیدگاه