آغاز نشست منطقه‌ای «حمایت از عراق» در بغداد 

شرکت‌کنندگان در نشست بغداد چه گفتند؟

تهران (پانا) - کنفرانس بین‌المللی بغداد «برای همکاری و مشارکت» امروز (شنبه) با حضور سران و مقامات کشورهای منطقه از جمله ایران و نمایندگانی از دیگر کشورهای جهان آغاز شد.

کد مطلب: ۱۲۱۰۷۲۱
لینک کوتاه کپی شد
شرکت‌کنندگان در نشست بغداد چه گفتند؟

به گزارش العالم، نشست بغداد از امروز به مدت دو روز برگزار می‌شود و از کشورهای ایران، عربستان سعودی، امارات، قطر، اردن، ترکیه و مصر و ... برای شرکت در این نشست دعوت به عمل آمده است. نمایندگانی از فرانسه، آمریکا، روسیه و ژاپن نیز در این اجلاس حضور خواهند داشت. سوریه اما به این اجلاس دعوت نشده است.

«امانوئل ماکرون» رئیس‌ جمهور فرانسه، «عبدالفتاح السیسی» رئیس‌جمهور مصر، «عبدالله دوم» شاه اردن و «صباح خالد الحمد الصباح» نخست‌وزیر کویت در این نشست شرکت می‌کنند. کشورهای ایران و عربستان سعودی نیز در سطح وزرای خارجه در این نشست شرکت کرده‌اند.

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پیش از سفر به عراق برای شرکت در نشست بغداد گفت: «ما از هرگونه ابتکار عمل منطقه ای مقامات جمهوری عراق که با مشارکت اهل منطقه باشد، استقبال می کنیم».

الکاظمی: متعهد شده‌ایم نقش رهبری عراق را بازپس بگیریم

نخست وزیر عراق در سخنرانی آغاز نشست همکاری و مشارکت بغداد گفت که دولت این کشور مخالف استفاده از خاک عراق برای تهدید سایر طرفهاست.

مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق در سخنرانی آغاز این اجلاس، گفت که عراق از کشورهای حاضر در این نشست، استقبال می‌کند و برگزاری چنین اجلاسی، بیانگر دیدگاه بغداد مبنی بر لزوم برقراری بهترین روابط با جهان است.

خبرگزاری رسمی عراق به نقل از الکاظمی گزارش داد، عراق امروز با مشکلات بسیاری روبروست، ولی «ما در برابر ملت متعهد شدیم که نقش رهبری عراق را باز پس بگیریم».

وی ادامه داد: «عراق مخالف استفاده از خاک خود برای جنگهای منطقه‌ای و بین‌المللی است... نمی‌پذیریم که عراق، نقطه‌ای برای تهدید هر طرفی باشد».

نخست وزیر عراق با اشاره به اینکه عراق در برابر داعش به پیروزی رسید، گفت که جامعه بین‌الملل در حمایت از سرمایه‌گذاری در این کشور جدی است.

ماکرون: تروریسم در سوریه و عراق هنوز موجود است

امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در این نشست گفت: ملت عراق به طرف ثبات و توسعه حرکت می کند، لذا فرانسه در کنار عراق برای مبارزه با تروریسم باقی خواهد ماند و ما باید به عراق کمک کنیم تا از حاکمیت و ثبات برخوردار شود.

وی با اعلام حمایت از اصلاحات مورد نظر ملت عراق، یادآور شد که موفقیت ملت عراق، موفقیت تمام شرکایش است، به ویژه که منطقه به رغم اختلافات، نیازمند وحدت رویه است و تروریسم در سوریه و عراق هنوز موجود است. به همین دلیل ما خواستار راهکارهای جدیدی برای همکاری هستیم.

شاه اردن:‌ امنیت و ثبات عراق، امنیت همه ما است

«عبدالله دوم» شاه اردن در ابتدای سخنرانی خود ضمن ابراز خرسندی از حضور در اجلاس بغداد، اظهار داشت:‌ «گرد آمدن ما در این اجلاس بیانگر نقش محوری عراق است. عراق سالاهاست که با جدیت تلاش می‌کند تا کشوری مبتنی بر قانون را نهادینه کند».

عبدالله دوم ادامه داد: «امنیت و ثبات عراق بخشی از امنیت و ثبات همه ماست و حمایت از عراق جزء اولویت‌ها است».

وی اضافه کرد: «حتما درها باید به روی تکامل اقتصادی گشوده شود».

آل ثانی: عراق صلاحیت لازم را برای ایفای نقش فعال در برقراری امنیت در منطقه دارد

"شیخ تمیم بن حمد آل ثانی" امیر قطر نیز طی سخنانی اظهار داشت: "باور داریم که عراق صلاحیت لازم را برای ایفای نقش فعال در برقراری امنیت در منطقه دارد."

امیر قطر افزود: "از جامعه جهانی می‌خواهیم از عراق برای ایجاد نهادهایش حمایت کند."

"عبدالفتاح سیسی" رئیس‌جمهوری مصر نیز گفت: "ما خواستار همکاری میان کشورهای منطقه یا از طریق محور سه‌جانبه مصر، اردن و عراق هستیم".

سیسی گفت: "مردم جهان در حال بررسی چالش‌های پیرامون‌شان هستند و برای دستیابی به راه‌های علمی مجدانه تلاش می‌کنند."

رئیس‌جمهور مصر با بیان اینکه عراق مصمم به همبستگی و همکاری با دولت مصر است، اظهار داشت: "همکاری سه‌جانبه مصر، اردن و عراق بیانگر واقعی اراده سیاسی میان این سه کشور است."

وزیر خارجه سعودی:‌ ریاض از گفت‌وگو حمایت می‌کند

"فیصل بن فرحان" وزیر خارجه سعودی نیز طی سخنانی در این نشست، تأکید کرد که ریاض در حمایت از عراق از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کند.

وی بر حمایت مستمر کشورش از امنیت در عراق تأکید کرد.

خالد الصباح، نخست وزیر کویت گفت که عراق مهد تمدنها و دارای منابع انسانی زیادی بوده و ثباتش باعث تقویت ثبات منطقه می شود، لذا کویت لحظه ای از کمک به مردم عراق و حمایت از آن عدول نمی کند و سران دو کشور قصد توسعه روابط و همکاری دو جانبه را دارند.

وی با تاکید به ضرورت گسترش همکاری میان دو کشور، ادامه همکاری برای بازسازی عراق را خواستار شد.

شاویش اوغلو گفت که در صورتیکه عراق باثبات نباشد منطقه نیز هرگز شاهد ثبات نخواهد بود لذا ما از مشارکت تمام اقشار عراق در روند سیاسی حمایت می کنیم و آماده مشارکت در بازسازی عراق و توسعه تاسیسات زیربنایی آن هستیم.

وی افزود که جایی برای تروریسم در اینده عراق و منطقه وجود ندارد، عراق و بغداد از عظیم ترین مراکز تمدن ما و تاریخ مشترکان هستند و وقت آن فرارسیده که اختلافات را کنار بگذاریم.

امیر عبداللهیان: عراق جدید، نیازمند بازسازی و تقویت داخلی و گسترش و توسعه همکاری‌ها در منطقه است

سخنرانی کامل امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه در کنفرانس منطقه‌ای حمایت از عراق به شرح زیر است؛

بسم الله الرحمن الرحیم

از اینکه امروز به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران و رئیس محترم جمهور جناب آقای دکتر رئیسی در کنفرانس حمایت از عراق در بغداد شرکت کرده‌ام، بسیار خرسندم. این نشست با حضور کشورهای منطقه، موید تلاش‌های جمهوری عراق در ایجاد زمینه‌های همکاری و تعامل میان کشورهای منطقه بوده و امیدوارم در سایه این نشست‌ها بتوانیم به منطقه‌ای آباد، توسعه یافته و آزاد برسیم.

امروز عراق به خاطر تلاش‌ها و دیدگاه‌های سازنده، نقش مهمی در منطقه ایفاء می‌کند. جمهوری اسلامی ایران از نخستین کشورهای منطقه بود که عراق جدید را به رسمیت شناخت و با حمایت از روندهای سیاسی در این کشور، تبادلات سیاسی، اقتصادی و تجاری خود را با آن توسعه بخشید.

عراق جدید رها شده از تروریسم، امروز نیازمند بازسازی و تقویت داخلی و گسترش و توسعه همکاری‌ها در منطقه است. جمهوری اسلامی ایران ضمن حمایت از ثبات، امنیت، استقلال، تمامیت ارضی، عزت، اقتدار و ارتقای جایگاه منطقه‌ای و بین‌المللی عراق، آمادگی خود را برای توسعه همکاری‌های دو جانبه و منطقه‌ای اعلام می‌کند.

طی سالیان گذشته، تبادلات تجاری میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق به بیش از ۱۲ میلیارد دلار رسیده است. وجود ۸ گذرگاه رسمی فعال میان دو کشور و استمرار تبادلات تجاری در این گذرگاه‌ها حتی با وجود شیوع کرونا، نشان از درهم تنیدگی اقتصادی دو کشور دارد. ایران طی سالهای گذشته با صادرات خدمات فنی و مهندسی، گاز و برق سهم قابل توجهی در توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری عراق داشته است.

ظهور داعش از جمله مهمترین مخاطراتی بود که منطقه با آن روبرو شد و خسارات جبران ناپذیری را نیز بر جای گذاشت. متاسفانه کشور عراق از ظهور گروه‌های تروریستی بسیار آسیب دید. اگر اراده مردمی عراق، حمایت مرجعیت عالیقدر و همگرایی آحاد جامعه و اقشار مختلف عراقی نبود، مشخص نبود چه وضعیتی برای عراق و کشورهای منطقه پیش می‌آمد و تا چه عمقی از منطقه و جهان از تهدید مستقیم جریان‌های تروریستی در خطر قرار می‌گرفت. جمهوری اسلامی ایران در راه مبارزه با تروریسم، به یاری کشور دوست و برادر عراق شتافت و در این مسیر از هیچ کمکی دریغ نکرد. مردم، احزاب، گروه‌های مختلف عراقی و دولت عراق در راه استقلال و مبارزه با تروریسم هزاران شهید داده‌اند؛ با این وجود دولت آمریکا دست به جنایتی بزرگ زد و دو مبارز جبهه ضد تروریسم تکفیری - شهید سردار سلیمانی و شهید ابومهندی المهندس - را به شهادت رساند. آنها نه تنها برای مردمان این منطقه صلح و امنیت به بار نیاوردند بلکه عامل اصلی ناامنی بوده و این موضوع در بسیاری از کشورهای منطقه به وضوح قابل مشاهده است.

در اینجا مایلم بر نقش و حمایت کشورهای منطقه از ثبات و امنیت عراق تاکید نموده و بر تحقق امنیت با مشارکت جمیع همسایگان عراق از جمله کشور دوست و برادر جمهوری عربی سوریه یاد کنم و از اینکه جای سوریه در میان کشورهای حامی عراق خالی است ابراز تاسف کنم.

سرنوشت دولت و ملت‌های این منطقه بنا به علقه‌های مشترک دینی، فرهنگی، سنتی، تاریخی و جغرافیایی به یکدیگر پیوند خورده است. جمهوری اسلامی ایران همواره بر تحقق صلح از طریق گفت‌و‌گو و مذاکره درون منطقه‌ای تاکید داشته و امیدوار است کشورهای منطقه‌ای به این باور مشترک دست یابند که امنیت جز از طریق اعتماد متقابل کشورهای منطقه به یکدیگر، تکیه بر توانمندی‌های ملی، تقویت ارتباطات و حسن همجواری میان کشورهای منطقه و عدم مداخله کشورهای بیگانه محقق نخواهد شد. این باور مشترک می‌تواند زمینه‌ساز بسیاری از همکاری‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در منطقه باشد و در سایه امنیت مشترک و پایدار و با بهره‌گیری از ثروت‌های خدادادی، زمینه‌های رشد و توسعه همه‌جانبه کشورهای منطقه را تضمین کند.

منطقه ما همه شاخص‌های دینی، فرهنگی، تمدنی و ظرفیت‌های مادی و معنوی را برای همکاری و همگرایی منطقه‌ای دارا می‌باشد، اما متاسفانه به دلیل مداخلات بیگانگان و سیطره تفکرات امنیت محور، دچار مشکلات متعددی از جمله جنگ، بی‌ثباتی و ناامنی شده است.

آنچه که امروزه بیش از پیش به آن نیازمندیم، "امنیت پایدار منطقه‌ای" با مشارکت کشورهای منطقه است که تحقق آن در گرو صرف منابع اقتصادی برای تحقق ائتلاف برای صلح و توسعه است.

جمهوری اسلامی ایران از دولت و ملت عراق و آنچه مربوط به تصمیمات آن در حوزه امور داخلی است از جمله خروج نیروهای نظامی بیگانه و برگزاری انتخابات زودرس حمایت و پشتیبانی خود را اعلام و مجددا از نقش سازنده این کشور در ترویج فرهنگ گفت‌وگو و همکاری‌های منطقه‌ای استقبال نموده و همکاری‌های درون منطقه‌ای را اساس تحقق ثبات و صلح در این راه می‌داند. جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر نقش مهم کشورهای منطقه، آمادگی خود را برای پیشبرد این اهداف اعلام می‌دارد.

مجددا از میزبانی دولت عراق برای این اجلاس تشکر کرده و آرزوی موفقیت و سربلندی ملت و دولت عراق را خواستارم.

والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار