دگزامتازون و موارد کاربرد آن

تهران (پانا) - دگزامتازون دارویی برای درمان التهاب و کاهش درد ناشی است که عموما به صورت آمپول تجویز می‌شود.

کد مطلب: ۱۲۰۰۸۶۷
لینک کوتاه کپی شد
دگزامتازون و موارد کاربرد آن

به‌گزارش طبنا، دگزامتازون دارویی برای درمان التهاب و کاهش درد ناشی است که عموما به صورت آمپول تجویز می‌شود. با خبرگزاری سلامت همراه باشید تا دیگر موارد کاربرد و عوارض جانبی این دارو آشنا شوید.

موارد کاربرد دگزامتازون

همان‌طور که اشاره شد این دارو برای درمان و کاهش التهاب و درد ناشی از بیماری‌ها و شرایط پزشکی مختلف آرتریت نقرسی، بیماری کرون، آرتریت پسوریازیس و یا حتی پس از عمل جراحی مورد استفاده قرار می‌گیرد. دگزامتازون به دسته از داروها به نام کورتیکواستروئید‌های مصنوعی تعلق دارد.

عوارض جانبی دگزامتازون

مصرف این دارو همانند دیگر داروها ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد. این عوارض جانبی در موارد نادر رخ می‌دهند، اما آشنایی با آن‌ها به شما کمک می‌کند تا در صورت بروز آن‌ها را شناسایی کرده و از آن‌ها جلوگیری کنید.

از جمله عوارض جانبی دگزامتازون می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

بی‌نظمی قاعدگی

زخم معده

وخیم‌تر شدن دیابت

افزایش وزن

احتباس آب در بدن

افزایش فشار خون

مشکلات رشدی در کودکان

تشنج

نوسانات عصبی

سردرد

ضعف عضلانی

نازک شدن پوست

زخم معده

ورم صورت

آب مروارید

البته این نکته شایان ذکر است که موارد بالا شامل تمام عوارض جانبی این دارو نبوده و کامل نیست. در صورت مصرف و تجربه علائم غیرطبیعی با پزشک خود مشورت کنید. در صورت مشاهده علائم تهدید کننده فورا با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید.

به این نکته باید توجه شود که ذکر عوارض جانبی این دارو یا هر داروی دیگری در خبرگزاری سلامت به این معنا نیست که پس از مصرف این دارو حتما علائم زیر را تجربه می‌کنید. این موارد همانطور که ذکر شد در موارد نادر رخ می‌دهند و تنها برای اطلاع رسانی در زمان بروز احتمالی هستند.

برخی از واکنش‌های آلرژیک که با دگزامتازون درمان می‌شوند…

برخی از واکنش‌های آلرژیک که با سایر داروها درمان نمی‌شوند ممکن است با دگزامتازون درمان شوند. برخی از این واکنش‌های آلرژیک عبارتند از:

آسم

رینیت آلرژیک

برونشیت

درماتیت (اینجا منظور درماتیت، نوعی است که ناشی از دارو است )

درماتیت تماسی

البته موارد بالا کامل نیستند و این دارو ممکن است بسیاری از دیگر واکنش‌های آلرژیک را نیز درمان کند. برای مطمئن شدن از این موضوع با پزشک خود مشورت کنید.

نکته قابل توجه این است که در شرایط نادری، ممکن است شما به خود دگزامتازون حساسیت داشته باشید. در این حالت بدن شما به مواد تشکیل دهنده این دارو حساسیت نشان داده و وضعیت عمومی شما را بدتر می‌کند. درصورتی که به داروهای مشابه حساسیت داشته‌اید، حتما قبل از مصرف این دارو به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض قطع ناگهانی دگزامتازون

ممکن است پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده و مدت طولانی‌ای باشد که شما این دارو را مصرف می‌کنید. در این صورت قطع ناگهانی این دارو ممکن است موجب ایجاد عوارض جانبی یا خطرناک در بدن شود.

برخی از علائم و عوارض قطع ناگهانی دگزامتازون در ادامه ذکر شده‌اند:

استفراغ

شوک

حالت تهوع

بازگشتن بیماری‌ای که با دگزامتازون درمان می‌شود

در صورتی که قصد قطع این دارو را به هر دلیلی دارید، قبل از این کار باید با پزشک خود مشورت کنید. در صورت تایید، پزشک شما به صورت تدریجی دوز مصرفی این دارو را برای شما کاهش می‌دهد.

دگزامتازون و کروناویروس

این دارو یکی از معدود داروهایی است که به عنوان درمانی برای کروناویرس در سطح جهانی معرفی شده و استفاده ضروری از آن مجاز است. ویروس کرونا باعث ایجاد التهاب در بدن می‌شود و همانطور که ذکر شد این دارو خاصیت ضد التهابی داشته و بنابرین عوارض کروناویروس را کاهش می‌دهد.

تداخلات دارویی با دگزامتازون

گاه ممکن است داروهایی که مصرف می‌کنید با این دارو تداخل داشته باشند. این تداخلات یا اثربخشی دگزامتازون را کاهش می‌دهند و یا ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی در بدن شوند. گاه ممکن است این دارو، اثربخشی داروهای دیگر را افزایش یا کاهش دهد.

برخی از داروهایی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند، شامل مورد زیر هستند:

میفه پریستون

افدرین

رقیق کننده‌های خون

فنوباربیتال

ریفامپین

به این نکته باید توجه کرد که لیست بالا کامل نبوده و ممک است دگزامتازون با دیگر داروها نیز تداخل داشته باشد. برای جلوگیری از مشکلات احتمالی در صورت مصرف دارو یا داروهای خاص، لیستی از داروهای خود را پزشک تحویل دهید.

مصرف دگزامتازون در دوران شیردهی و بارداری

همچنان مطالعات و تحقیقات زیادی درباره عوارض مصرف این دارو در خانم‌های باردار یا شیرده انجام نشده است. مصرف دگزامتازون در دوران بارداری ممکن است برای جنین عوارض خطرناکی داشته باشد. همچنین در دوران شیردهی نیز احتمال صدمه به نوزاد وجود دارد. بنابرین برای جلوگیری از مشکلات احتمالی پیش از مصرف این دارو شرایط خود را به پزشک اطلاع دهید.

نکته‌ی مهم درباره دوران بارداری و شیردهی این است که این دوران بسیار دوران حساسی است و هرگز نباید بدون مشورت و تجویز پزشک دارویی را به صورت خودسرانه و برای خوددرمانی استفاده کنید. توصیه می‌شود حتی داروهای متداول را تحت نظارت پزشک مصرف کنید تا از هرگونه عارضه جلوگیری شود.

میزان دوز مصرف دگزامتازون

مقدار دوز مصرفی بسیار به میزان پاسخ دهی بدن شما به دارو و همچنین شدت بیماری یا شرایط پزشکی شما دارد. البته در برخی موارد فاکتورهایی همانند قد، وزن و سن نیز در نعیین میزان دوز مصرفی تأثیر دارد. عموما برای شروع، حدود ۰.۷۵ تا ۹ میلی گرم دگزامتازون در روز برای بیمار تجویز شده و سپس بسته به بیماری افزایش یا حتی کاهش می‌یابد.

در پایان دگزامتازون مفید یا مضر؟

این دارو نیز همانند دیگر داروها در صورتی که تحت نظارت پزشک و به صورت منظم مصرف شود، نه تنها برای شما ضرری ندارد بلکه برای شما مفید نیز هست. بنابرین در صورتی که پزشک شما دگزامتازون را برای شما تجویز کرده است، حتما آن را طبق نسخه و دستورالعمل پزشک مصرف کنید.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار