مجید انصاری*
روز قدس فراتر از یک نماد
رژیم جعلی اسرائیل از ابتدا با کمک قدرتهای جهانی با هدف ایجاد یک کانون بحران در قلب منطقه خاورمیانه که قلب جهان اسلام است تأسیس شد.
متأســــفانه غفلـــــت مسلمانان، هم در سطح ملتها و هم دولتها زمینه شکلگیری و قدرت گرفتن این رژیم جعلی را تقویت کردند. آگاهی کشورها و ملتهای اسلامی درباره ماهیت این رژیم زمانی بود که دیگر موجودیت حداقلی سیاسی آنها در اراضی اشغالی تا حدی تثبیت شده و این سیستم رو به توسعه غیرقانونی و غیرانسانی خود آورده بود. در این مسیر هم حمایت بی چون و چرایی غرب از این رژیم هم حاشیهای امن برای آنها از منظر حقوقی، سیاسی، اقتصادی، نظامی و تبلیغاتی ایجاد کرد. پیروزی انقلاب اسلامی تغییر بزرگی در جغرافیای سیاسی خاورمیانه داشت که شاید مهمترین آن در قبال همین رژیم اسرائیل بود. ایران به عنوان مهمترین متحد اسرائیل به یکباره تبدیل به بزرگترین دشمن آن شد. رژیم اسرائیل استراتژی حفظ حیات خود را از ابتدا بر توسعه مداوم و غیرانسانی اراضی خود بنا کرده و در تمام عمر خود به صورت مستمر مشغول اشغالگری بیشتر و مهاجرت دادن یهودیان به بخشهای اشغالی جدید بوده. به موازات همین تلاش دیگر صهیونیستها در این جهت بوده که مسأله فلسطین مشمول گذر زمان شده و به فراموشی سپرده شود. امام بزرگوار در ابتدای انقلاب با هدف جلوگیری از همین مسأله یعنی فراموشی موضوع فلسطین به دلیل مرور زمان، آخرین جمعه ماه رمضان را به عنوان روز قدس تعیین فرمودند. این کار شاید در نگاه اول یک اقدام سمبلیک و نمادین به نظر برسد اما در عمل طی ۴٠ سال گذشته مشخص شده که این روز چیزی بیش از یک نماد است.
وقتی به سابقه این روز طی ۴ دهه اخیر بر میگردیم مشخص میشود که نقش روز قدس در فراگیر کردن مسأله فلسطین خصوصاً در سطح آگاهسازی ملتها و مواجهه تمام قد با امواج تبلیغاتی ساخته شده توسط دستگاههای غربی بسیار فراتر از نقش نمادین بوده. کما اینکه هر سال رژیم اسرائیل برگزاری این مراسم را به عنوان یک چالش و بحران برای خود در مقطع زمانی پایان ماه مبارک رمضان میبیند. نکته دیگر اینکه هم اکنون روز قدس صرفاً یک رویداد فراملی در سطح جهان اسلام نیست و حوزهای وسیعتر از جهان اسلام در سطح همه منتقدان و مخالفان رژیم اسرائیل را شامل میشود.
نکته مهمی که فلسفه روز قدس بر آن تأکید دارد، اهمیت اتحاد در مقابل مسأله فلسطین است. باید معترف بود که رژیم اسرائیل هم اهمیت این موضوع یعنی اتحاد خصوصاً در سطح جهان اسلام را به عنوان مهمترین خطر علیه خود دریافته و مخصوصاً در دو دهه اخیر اقداماتی را ناظر به این موضوع کلید زده که هم اکنون نتیجه آن را میتوان در شکاف جهان اسلام و جهان عرب و غلتیدن برخی دولتها به آغوش این رژیم نامشروع دید. به نظر میرسد پادزهر اصلی این یارکشی اسرائیلیها از جهان اسلام زمینهسازی مجدد برای اتحاد و وحدت در این حوزه و علیالخصوص بین قدرتهای بزرگ است. از همین روست که باید توجه داشت تنشزدایی بین ایران و برخی قدرتهای جهان اسلام چون عربستان، فارغ از منفعتهای دو طرفه سودی بزرگتر در قبال مسأله فلسطین به همراه دارد. هم اکنون وحدتی قابل قبول درباره مسأله فلسطین در سطح ملتهای مسلمان وجود دارد اما آنچه در عمل میتواند به تغییر معادلات به نفع مظلومان فلسطینی کمک کند، ایجاد اتحاد و همسویی در بین دولتهای مسلمان است. یعنی همان چیزی که فلسفه اصلی روز قدس است و اسرائیل از آن هراس جدی دارد.
*عضو ارشد مجمع روحانیون مبارز
منبع: ایران
ارسال دیدگاه