راه های تشخیص آجیل خوب چیست؟
تهران ( پانا) - متخصصان تغذیه میگویند که خرید آجیل از دستفروشان بسیار خطرناک است.به گفته آنها شرایط نامناسب محیطی مثل رطوبت، نم بالا، گرما و مقدار زمان نگهداری باعث ایجاد قارچ هایی در آجیل می شود که برای سلامتی بدن مضر است. این در حالی است که این قارچ ها با نفوذ به داخل مغزها نوعی سم به نام آفلاتوکسین را به وجود می آورند که برای سلامتی در کوتاه مدت و درازمدت مضر است.
شاید شما هم مانند بسیاری از مردم از وجود و عرضه آجیل های بسته بندی بی خبر باشید یا اینکه با خبر باشید اما همچنان به شیوه سنتی خرید آجیل به صورت فله ای وفادار باشید. احتمالا شما احساس می کنید که آجیل های بسته بندی گرانتر هستند و نمی شود طعم شان را امتحان کرد. البته تا اندازه ای این نظر صحیح است. اما آجیل های بسته بندی مزایایی هم دارند. مهم ترین مزیت آجیل های بسته بندی این است که دارای پروانه بهداشتی و تاریخ تولید هستند. علاوه براین از رنگ های شیمیایی در آن ها استفاده نشده و اگر از آن ها شکایت داشته باشید، قابل پیگیری است.
آجیل فله ای را از کجا بخریم؟
با این وجود، اگر هنوز به خرید فله ای آجیل اصرار دارید حتما از فروشگاه های معتبر خرید کنید. یکی از آجیل فروشان مطرح مشهد به ما می گوید که از فروشگاه هایی خرید کنید که در کل سال دایر هستند. به گفته این آجیل فروش مطرح، فروشگاه هایی که با نام اعتباری خود کار می کنند تمام سعی خود را برای ارائه خدمات خوب و با کیفیت به مشتریان به کار می بندند. او مدعی می شود که وقتی به سال نو نزدیک می شویم، حتی میوه فروشی محل هم اقدام به فروش آجیل می کند در حالی که نه شرایط نگهداری و نه فروش آن را دارد. این مسئله هم باعث می شود که آجیل کیفیت خود را از دست بدهد و به مشکل طعم تلخ آجیل گرفتار شوید.البته این قسمت نرم قضیه بود. یکی از
بهترین راه تشخیص آجیل خوب، خوردن آن است. قبل از خرید هر آجیلی آن را بچشید. البته نباید خیلی از این مسیر مطمئن باشید. چرا که در اکثر آجیل ها اندکی خراب وجود دارد و احتمالا چشیدن طعم نمی تواند همیشه کارساز باشد. چرا که در این گونه موارد «مشت نمونه خروار نیست»!آجیل هایی با طعم تند، خیلی شور و یا ترش گزینه های مناسبی نیستند. زیرا بو دادن آجیل های کهنه با آبلیمو یا سایر ادویه ها مانع از تشخیص کهنگی آن توسط مشتری می شود و طعم اصلی آن را پنهان می کند. همچنین طعم بیات و ماندگی از دیگر نشانه های کهنه بودن آجیل است. هر گونه بوی ترشیدگی، رطوبت و نا نیزعلامت هشداری برای شناخت آجیل های کهنه است. یکی از فروشندگان مطرح آجیل در مشهد راهکار شناخت آجیل خوب را این گونه معرفی می کند: «مزه و طعم و شادابی آجیل مهم ترین فاکتورهای آجیل خوب است.»
رویت دقیق آجیل
آجیل ها را با دقت نگاه کنید. نمونه ای از دانه ها را بردارید و از وسط نصف کنید، وجود هر گونه سوراخ و یا کپک زدگی و لکه های قهوه ای رنگ و سیاه نشانه ناسالم بودن آنهاست. پس سعی کنید با موشکافی کامل آجیل را وارسی کنید که مرغوب باشد.
لمس کردن آجیل با دستمال مرطوب
بعضی از متخلفان برای جلوه دادن به محصولات خود از رنگ های غیر مجاز خوراکی استفاده می کنند که این گونه رنگ ها از عوامل ایجاد و بروز سرطان ها و ناراحتی های کبد هستند. پسته های خندان، تخمه های جابانی (ژاپنی) و به خصوص تخمه های آفتابگردان از جمله دانه هایی هستند که ممکن است با رنگ و لعاب شیمیایی رنگ شوند. یک آجیل فروش، در خصوص به کارگیری رنگ های شیمیایی در صنعت آجیل معتقد است: این روزها استفاده از این روش ها کمتر صورت می گیرد و بیشتر از رنگ های طبیعی مثل زردچوبه استفاده می شود. اما در مورد تخمه های آفتابگردان و تخمه های جابانی (ژاپنی) باید هوشیار بود.
یک راه ساده برای تشخیص استفاده از رنگ در آجیل ها این است که اگر احساس کردید آجیل دارای رنگ غیر طبیعی است، با دستمالی که با آب مرطوب شده روی آنها بکشید اگر دستمال رنگ به خود گرفت، آجیل رنگ شده است.
یکدست بودن آجیل
به عنوان مثال بادام ها باید تقریبا به یک شکل و اندازه و همرنگ باشند این نکته از آن جهت اهمیت دارد که آجیل در اصطلاح قاطی نداشته باشد. آجیل هایی که یک شکل و یک اندازه نیستند، نمی توانند قابل اتکا باشند و احتمالا چند نوع با هم مخلوط شده اند.
آجیل را برای دو هفته تهیه کنید
آجیل های شور در مهمانی های دید و بازدید عید و بر سر سفره هفت سین نقش پررنگ تری نسبت به آجیل های شیرین و ... دارند. در خرید این گونه آجیل ها دقت بیشتری لازم است زیرا به واسطه بو داده شدن عمر کوتاهی دارند و فساد پذیرند، بنابراین توصیه می شود آجیل های شور و بو داده را به اندازه مصرف دو هفته عیدتان خریداری کنید. همچنین در خرید این گونه آجیل ها دقت بیشتری لازم است زیرا تشخیص تازگی آن به خاطر بو دادن و استفاده از نمک سخت تر است پس خرید آجیل های کم نمک به نفع شماست.
فریب خنده پسته ها را نخورید
حتما شما هم فکر می کنید بهترین نوع پسته، پسته هایی هستند که به اصطلاح خندان اند و مغزشان از میان پوسته ها خودنمایی می کند. خب، اگر این پسته ها به صورت طبیعی خندان باشند شما درست فکر می کنید یعنی مغز پسته آنقدر رشد خوبی کرده که پوسته را شکافته و بیرون زده است. اما باید بدانید همه پسته های خندان به طور طبیعی خندان نیستند. تولید کننده ها برای پایین آوردن قیمت پسته ها طی عملیاتی پسته های لب بسته را خندان می کنند که به آنها پسته های آب خندان می گویند. شیوه آب خندان کردن اینگونه است که در ابتدا پسته های معمولی چکش می خورند و سپس در داخل آب بسیار سرد قرار می گیرند که باعث می شود پوسته ترکیده و در اصطلاح پسته ها خندان شوند. سپس آنها را حرارت می دهند.
به گفته وی، این کار وقتی به شیوه اصولی و با رعایت بهداشت، صورت بگیرد مشکلی ندارد اما ایراد آن زمانی است که سودجویان روال کار را صحیح انجام نمی دهند. به عنوان مثال پسته ها را بیشتر از زمان مقرر داخل آب یخ نگاه می دارند تا خندان تر شوند یا حرارت بیش از حد می دهند و یا به خوبی پسته ها را خشک نمی کنند. وی در رابطه با کیفیت پایین برخی پسته های آب خندان می گوید: همان طور که به عنوان نمونه میوه ای مثل انگور اگر مدت زمان زیادی در آب بماند دیگر طعم اولیه خود را نخواهد داشت پسته ها نیز وقتی بیش از حد در آب بمانند مغزشان بد طعم شده و در اصطلاح گز می شوند.
ارسال دیدگاه