از کرسیهای بیتاثیر تا مدیران منفعل و دیپلماسی ضعیف
مثلثی که فوتبال ایران را به راحتی محروم کرد
تهران (پانا) - میزبانیها یک به یک از ایران گرفته میشود، موضوعی که با ضعف آشکار فدراسیون فوتبال طی چند سال اخیر به وقوع پیوسته و آسیاییها با هر بهانهای تلاش میکنند ایران را از بازی در خانهاش دور کنند و البته در این راه موفق هم هستند.
با اعلام رسمی کنفدراسیون فوتبال آسیا میزبانهای دیدارهای باقیمانده رقابتهای انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر و لیگ قهرمانان آسیا اعلام شد و ایران در هیچ کدام از این میزبانیها سهم نداشت و همین موضوع منجر اعتراض اهالی فوتبال شد. کنفدراسیون فوتبال آسیا که هر بار به بهانهای میزبانی را از ایران میگیرد، اینبار برای سلب میزبانی دلایلی مانند تحریمها، محدودیتهای انتقال پول، حق پخش تلویزیونی و .... اعلام کرده است و با این بهانهها گرفتن حق میزبانی از ایران را کاملا توجیه کرده است.
این دلایل هر چند از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا آورده شده است، اما با نگاهی به گذشته مشخص خواهد شد که این دلایل بهانهای برای کمک تمام قد کنفدراسیون فوتبال آسیا به کشورهای حاشیه خلیج فارس است. نباید فراموش کرد که گرفتن میزبانی از ایران مربوط به تصمیم اخیر AFC نیست و آخرین بار که فوتبال ایران از دیداری رسمی در سطح قاره میزبانی کرده است یک سال و ۵ ماه قبل بوده که ایران میزبان دیدار با کامبوج در انتخابی جام جهانی بوده است اما پس از آن بهانههای مختلفی مانند شلیک به هواپیمای اوکراینی باعث شد تا بهانه برای گرفتن میزبانی از تیم ملی و سپس تیمهای باشگاهی فراهم شود.
کرسیهای بیتاثیر
بدون شک گرفتن حق میزبانی از ایران آب سرد بر پیکره فوتبال ایران بود و همین موضوع سبب شد که مسئولان ورزش ایران طی دو روز گذشته به این موضوع واکنش نشان بدهند. رضا صالحی امیری رییس کمیته ملی المپیک حمایت فدراسیون فوتبال از شیخ سلمان را اشتباه خواند و فدراسیون فوتبال هم به این موضوع به شدت واکنش نشان داد و اعلام کرد در صورت نیاز به CAS شکایت خواهند کرد، اما در مقابل واکنش اهالی ورزش، صحبتهای مهدی تاج به عنوان نایبرئیس کنفدراسیون فوتبال آسیا نکته قابل تامل داشت، تاج مدعی شد که در انتخاب میزبان از اعضای هیئترئیسه مشورت نمیگیرند!
مهدی تاج در زمان ریاستش در فدراسیون فوتبال به عنوان نایب رییس کنفدراسیون فوتبال آسیا هم انتخاب شد کزسی مهم و تاثیرگذاری که میتواند سرنوشت فوتبال ایران را در برخی تصمیمگیری تغییر بدهد اما مهدی تاج این موضوع را رد میکند و حالا این سوال اصلی به وجود میآید دقیقا این کرسیها چه زمانی به سود ایران است و چه آوردهای برای فوتبال ایران خواهند داشت؟! مگر همان زمان که بحث بازنشستگی در فدراسیون فوتبال ایران به وجود آمده بود، از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا موضوع تعلیق فوتبال که در اصل هیچ ارتباطی با این نهاد نداشت به میان نیامد، چرا الان برای گرفتن حق میزبانی ایران این کرسی بیاثر است و نمیتواند کاری از پیش ببرد؟
ضعف دیپلماسی آشکار
اگرچه گرفتن میزبانی از ایران برای فوتبال تلخ است، اما تلختر اینکه فدراسیون فوتبال ایران دارای افراد بانفوذ و تاثیرگذار در کنفدراسیون فوتبال آسیا نیست، در یک سال اخیر نابهسامانی این فدراسیون سبب شد که آنها هم از این موضوع سواستفاده کنند و در نهایت تصمیمات به سود کشورهایی گرفته شود که از نظر لابی قدرتمند ظاهر شدند. طی این مدت فدراسیون فوتبال یا مسئول نداشت و یا اینکه افرادی در راس کار و حتی در کنفدراسیون فوتبال آسیا حضور داشتند که به راحتی از زیر بار مسئولیت شانه خالی کرذند و در مواقعی که مورد سوال و جواب قرار میگرفتند با صحبتهای قابل پیشبینی فرار رو به جلو داشتند.
واقعیت فوتبال ایران بر کسی پوشیده نیست، فدراسیون فوتبال در یک سال اخیر نابه سامان بود و همین وضعیت سبب شد که چنین تصمیماتی گرفته شود؛ موضوعی که اثبات کرده است، ورزش و به خصوص فوتبال ایران ضعف در دیپلماسی ورزش دارد؛ دردی که برای امروز و دیروز نیست و سالهاست که ورزش ایران از این موضوع رنج برده است.
در این چند سال اخیر یکی از افتخارات اهالی ورزش کسب کرسیهای متعدد است، کرسیهایی که به گفته رییس کمیته ملی المپیک تاثیرگذار نیستند و شاید تقریبا از ۵۰۰ کرسی که در ورزش داریم تنها ۱۰ درصد آن مفید باشد، عددی که کاملا ضعف ورزش ایران را نشان میدهد. میزبانی لیگ قهرمانان آسیا و مقدماتی جام جهانی از ایران گرفته شد و قطعا کار تیم ملی برای صعود به جام جهانی سخت خواهد شد، البته اگرچه مسابقات به شکل متمرکز است اما به هر حال برگزاری رقابتها در ایران و حمایت هواداران به تیم ملی میتوانست کمک کند که این موضوع هم از شاگردان دراگان اسکوچیچ دریغ شد.
حال امید است که فدراسیون فوتبال پس از یک سال و نیم بلاتکلیفی، حالا که صاحب رییس شده است با ارتباط قوی و گسترده مسائل را به نفع فوتبال ایران برگرداند.
ارسال دیدگاه