برای اولین بار کاشت زرشک در سطح ۸۰۰۰ مترمربع در نیریز
نی ریز( پانا) - مدیر جهادکشاورزی شهرستان نیریز از کاشت ۵۰۰ اصله نهال زرشک بیدانه پفکی در سطح ۸۰۰۰ مترمربع برای اولین بار درمزرعه ویگ، حومه نیریز خبرداد و گفت در شرایط کنونی لزوم تغییر الگوی کشت و حرکت بهسمت محصولات مقاوم به خشکسالی، بیش از پیش احساس میشود.
به گزارش اداره جهاد کشاورزی نی ریز، علیرضا بصیری امروز با اعلام این خبر افزود: زرشک بیدانه از جمله درختچههایی است که قابلیت رشد و تولید در زمینهای کم بهره با آب شور را داراست و توجه بیشتر به آن ضمن بالا بردن ظرفیت تولید محصولات کشاورزی در حفاظت از خاک منطقه نیز میتواند موثر باشد.
او گفت: نیاز آبی زرشک بیدانه، نسبت به درختان یا درختچههای میوه مشابه، پایین است و در سالهای خشک، کشاورزان زرشککار تنها با سه نوبت آبیاری باغ در طول تابستان هم محصول را میتوانند برداشتکنند و حتی بههنگام وقوع اتفاقات پیشبینینشده مثل خشک شدن چاه آب و عدم امکان آبیاری در طول سال زراعی؛ این درختچه مقاوم توانستهاست با تحمل خسارت و با اتکا به ذخایر رطوبتی خاک و آب محدود حاصل از نزولات جوی زنده بماند.
او افزود: این محصول در مناطقی که ارتفاع آن از سطح دریا بیشتراز ۱۵۰۰ متر است بهتر پرورش پیدا میکند و برای تولید میوه کافی و عملکرد بالا به محلی آفتابی با جریان هوای خوب احتیاج دارد؛ در برابر باد مقاومت خوبی داشته و از آن به عنوان حصار و بادشکن نیز استفاده میشود، اما وزش بادهای گرم، بهویژه در هنگام گلدهی، میزان تولید و کیفیت میوه آن را بهشدت مورد تاثیر قرارمیدهد.
بصیری اظهار کرد: زرشک بیدانه طالب خاکهای نسبتا سبک لومی - شنی با زهکشی خوب در مناطق کوهپایهای است و در خاک گچی و آهکی نیز بهخوبی رشد می کند. همچنین EC وPH بالا را نیز تحمل کرده و نیازی به خاکهای غنی ندارد و در مجموع گیاه کمتوقعی است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نی ریز خاطرنشانکرد: اگر چه زرشک از گیاهان مقاوم به کم آبی است ولی در سه تا چهار سال ابتدای کاشت، بسته به بافت خاک و شرایط آب و هوایی، دور آبیاری آن، ۷تا۸ بار در روز است و در سالهای بعد معمولا هر ۱۲ تا ۱۵ روز یک بار آبیاری می شود؛ گاهی فاصله دو نوبت آبیاری به ۲۰ روز و بیشتر هم می رسد که البته به کاهش عملکرد منجر می شود.
این مقام مسئول ابراز کرد: زرشک بیدانه بهصورت نهال، در بهمنماه کاشته میشود و از سال پنجم محصول آن اقتصادی با متوسط تولید دو تا سه تن در هکتار است و برداشت آن بر اساس مشاهده برخی خصوصیتهای ظاهری مثل تغییر رنگ از قرمز روشن به قرمز تیره، نرم شدن بافت میوه و غلیظ شدن محتویات داخل آن (ایجاد حالت چسبندگی بیشتر در صورت فشرده شدن میوه در میان دو انگشت) و کاهش میزان ترشی طعم آن صورتمیگیرد و درمجموع، بسته به شرایط آبوهوایی منطقه، برداشت این محصول معمولا از پانزدهم مهر تا نیمه آبانماه انجام می شود.
زرشک بهدلیل رنگ و طعم دلپذیرش سالهاست که زینتبخش سفرههای ایرانیان است؛ میوه زرشک طبیعتی سرد و خشک دارد و در طب سنتی مقوی کبد، قلب، صفرابر و مسکن حرارت معده است؛ از برگ آن بهتنهایی یا مخلوط با داروهای مناسب برای زخم روده استفاده میشود؛ همچنین برای میوه زرشک خاصیت منقبضکننده عروق قائلبوده و بربرین (ترکیب دارویی موجود در آن) را به عنوان مقوی معده توصیه کرده اند، جویدن برگ زرشک باعث سفتی لثه ها میشود و برگ آن بهعنوان قابض و در درمان عوارض ناشی از فقدان ویتامینC نیز کاربرد دارد.
ارسال دیدگاه