ارزیابی و خرید 9 مجموعه اسناد آرشیوی غیردولتی برای حفظ اسناد ملی
تهران (پانا) - سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به منظور جمعآوری و حفظ اسناد ملی، 9 مجموعه اسناد ارزشمند را که شامل تعدادی اسنادی طوماری با قدمتی بیش از 350 سال است را پس از کارشناسی و ارزیابی، خریداری کرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، «جلال طاهری»، مدیرکل فراهم آوری و ارزشیابی اسناد این سازمان در تشریح جزئیات خرید این مجموعه سندی گفت: در جلسه ۱۳۵ کارگروه ارزیابی و خرید اسناد آرشیوی غیردولتی با حضور معاون اسناد ملی و اعضای کارگروه، ۱۵ مجموعه (۸۱ ردیف) اسناد مورد بررسی و ارزیابی کارشناسی و قیمتگذاری قرار گرفت که از این تعداد ۹ مجموعه (۴۴ ردیف) خریداری شد.
طاهری در تشریح این مجموعهها گفت: این اسناد شامل احکام، عکس، آلبوم قطعات خوشنویسی، آلبوم قطعات کارت پستال، دفاتر سیاقی و تجاری، دفتر یادبود، نقاشی، شعر، لوح فلزی، تصاویر میناتوری، کارت و پاکت از مناطق مختلف کشور میشود که بررسی و قیمتگذاری شد.
مدیرکل فراهمآوری و ارزشیابی اسناد درباره جزئیات تاریخی اسناد خریداری شده اسناد آرشیوی غیردولتی گفت: طغرا حکم/رقم متعلق به شاهزاده خانلر میرزا (درگذشته ۱۲۷۸ هـ.ق) و ملقب به احتشامالدوله، پسر هفدهم عباس میرزا، جلد دفاتر روزنامه تجارتخانه ثبت اسناد و املاک یزد؛ که این دفاتر در ابتدا و انتها، طبق ماده ۱۱ قانون تجارت گواهی و امضاء شرکتها و ... پلمب دفاتر تجارتی یزد را دارد بخشی از آثار خریداری شده است.
وی ادامه داد: بخش دیگری از اسناد در خصوص موقوفات شهر ری و تجارتخانهای در قزوین است. اسناد متعلق به موقوفات «میرزا عیسی وزیر» و موقوفات قریه «اندرمانی» مزرعه «علابن» در شهرری است که جاده شاهی دوره هخامنشیان از آن میگذشته است. گمان بر این است که در گذشته نام آن «آب اندر میان» بوده و به علت داشتن آب فراوان و رونق اقتصادی و اجتماعی یکی از روستاهای مهم «شهر ری» به شمار میرفته است. موقوفه «محمد اندرمان» از قدیمیترین موقوفات شهرستان ری است که شش دانگ روستای اندرمان را در برمیگیرد. سواد دستخط «میرزاعیسی وزیر»؛ پسر میرزا موسی وزیر تفرشی که پس از فوت پدرش در سال ۱۲۸۲ قمری به جای او به عنوان نایبالحکومه تهران و وزیر و پیشکار کامران میرزا منصوب شد.
طاهری گفت: همچنین اسنادی متعلق به تجارتخانه به نام «حاجی محمد تاجر قائنی قزوینی» مشهور به «ارباب» و همچنین اسناد پراکندهای از منطقه شیراز، اردکان و درجزین است. بخش پایانی مجموعههای خریداری شده، آلبومی حاوی قطعات خوشنویسی از تعدادی از خوشنوسان شهیر ایرانی است؛ از جمله: میرزا محمدحسین سیفی قزوینی (۱۲۴۰-۱۳۱۵خورشیدی) ملقب به عمادُالکُتّاب و از استادان خوشنویسی خط نستعلیق در یکصد سال گذشته بود که پیرو و گسترش دهنده سبک و شیوه خاص میرزای کلهر است. سید حسین میرخانی ۱۲۸۶-۱۳۶۱ از خوشنویسان و نستعلیقنویسان معاصر و از بنیانگذاران انجمن خوشنویسان ایران ، رئیس و استاد ارشد این انجمن و از اساتید صاحب سبک در خط نستعلیق معاصر ایران بهشمار میرود.
ارسال دیدگاه