فرید نجفی*
واکسن ایرانی افتخار ملی
در روزهای اخیر بحث ساخت واکسن ایرانی از زبان مسئولان و دستاندرکاران ساخت واکسن بارها اعلام شده است. خوشبختانه سه شنبه (9 دی) ثبتنام اولین افرادی که به فاز یک بالینی اولین واکسن ایرانی وارد شدند، شروع شد.
این مرحله از تهیه و ساخت واکسن افتخاری برای کشور ماست، با توجه به اینکه ایران نیز همراه با دنیا اقدام به فاز یک کارآزمایی بالینی واکسن کووید۱۹ کرده و آن را شروع میکند، نکتهای که هموطنان باید در جریان باشند این است که کشور ما در ساخت واکسن سابقه بسیار طولانی دارد. برای مثال انستیتو پاستور و مؤسسه تحقیقات رازی هر کدام با سوابق طولانی در ساخت واکسن در دهههای گذشته و حتی تا همین امروز موجبات سلامتی مردم ما را فراهم کردهاند. واکسنهایی مثل فلج اطفال، سرخک و یا واکسن بیماری سل همه در داخل کشور ساخته شده است و ما تجربه بسیار خوبی در تولید واکسن در کشورمان داریم. البته بحث تولید واکسن کووید۱۹ که یک بیماری نوپدید است امری بسیار قابل توجه است چرا که ساخت واکسن برای این بیماری به نوعی حرکت همراه با قافله تولید دانش در دنیاست.
به هر حال از زمان شیوع کووید۱۹ کشورهای متعددی وارد عرصه ساخت و تولید واکسن کرونا شدهاند و در کنار این اقدامات محققان و پژوهشگران کشور ما نیز قابلیت و توان تولید واکسن کووید۱۹ را دارند، همانطور که در ادوار گذشته نیز این توانایی و قابلیت را از خود نشان دادهاند. واکسن شرکت تولیدکننده ایرانی که اولین بیماران برای تزریق آن ثبتنام کردند و محصولش وارد فاز مطالعه بالینی شده از یک ویروس کشته شده تشکیل شده است. ما سابقه بسیار طولانی از ساخت چنین واکسنهایی هم در دنیا و هم در ایران داریم. در نتیجه اینکه این واکسن در کشور ما در حال تولید است، ضمن اینکه از یک درجه افتخار بالایی از نظر تکنولوژی برخوردار است، نشانه این است که ما تکنولوژی ساخت این نوع واکسنها (ویروس کشته شده) را از قبل در کشور داریم. البته ذکر این نکته خیلی مهم است که این واکسن در فاز یک بالینی است و مثل هر واکسن دیگری که در دنیا رویشان کار میشود بالاخره باید سطح توقعاتمان در سطح مرحله آزمایشی این واکسن باشد.
معمولاً در فاز یک بالینی و فاز بعدی اشکالات واکسن از جمله ایمنی آن بررسی میشود. هر چند که مرحله ایمنی در مرحله پیشبالینی کاملاً بررسی شده است اما باید همراه با دنیا آمادگی ذهنی برای واکسن داشته باشیم که در فاز یک بالینی اشکالات احتمالی واکسن را ببینیم و دانشمندان نسبت به رفع ایرادات آن اقدام کنند. البته محققان و دانشمندان ایرانی همزمان روی واکسنهای دیگری هم کار میکنند که با تکنولوژیهای خوبی که پیشنهاد داده شده هنوز در کمیته ملی اخلاق بررسی نشدهاند ولی مراحل بررسی فنی آنها در سازمان غذا و دارو ادامه پیدا میکند و به محض اینکه مرحله بررسی فنی این واکسنها به اتمام برسد به کمیته ملی اخلاق در پژوهش ارجاع میشوند و فاز یک مطالعه بالینی این واکسنها نیز پیش میرود. تا آنجایی که اطلاع دارم حتی برخی واکسنها فاز یک و دو را ادغام میکنند که این کار در دنیا نیز مرسوم است برای اینکه در شرایط اضطرار، طول دوره واکسن کمتر شود. در مجموع این ارزیابی را از تلاش محققان و نخبگان کشور دارم که با توجه به سابقه طولانی کشور در ساخت واکسن،باید باور کنیم این واکسن میتواند در کشور ما تولید شود. ما مؤسسات بسیار خوبی در این زمینه داریم از جمله انستیتو پاستور که سابقه طولانی دارد و مؤسسه تحقیقات رازی نودو ششمین سال آغاز به کارش را در کشور پشت سر میگذارد، از دورههای خیلی قبل، واکسنهای زیادی تولید کردهاند.
اینها نشاندهنده توانمندی مجموعه فنی داخل کشور است. از طرفی سازمان غذا و دارو با دقت تمام و وسواس زیاد پروتکلها را بررسی میکند. همچنین کمیته اخلاق گروه مستقلی هستند که تأییدیه سازمان غذا و دارو را بررسی میکنند و مجوز اخلاقی میدهند که کار مطالعه بالینی را شروع کنند یا خیر و روی روند مطالعه بالینی نظارت میکنند. این مسیر همراه و همزمان با مراحل ساخت واکسن در دنیاست. باید توقع و انتظار داشته باشیم که شاید مشکلاتی در انجام واکسیناسیون پیش بیاید همانطور که در مورد واکسنهای فایزر و شرکتهای بزرگ دنیا نیز این اتفاق افتاده است به هر حال تولید واکسن امری جدی است و این توانمندی در کشور وجود دارد و مشکلات از سوی دانشمندان بررسی خواهد شد. باید هر دو نگاه را داشته باشیم. هم واکسن تولید داخل هم واکسنی که نیاز داریم از خارج از کشور وارد کنیم. به این دلیل که خیلی از کشورهای دنیا همین کار را انجام میدهند. یعنی کشورهایی هستند که خودشان هم واکسن تولید میکنند ولی در عین حال تلاش میکنند از توان شرکتهای خارجی هم استفاده کنند. چون حجم واکسنی که استفاده میشود بسیار بالاست و این امر یک ضرورت است که هر دو نگاه را با هم داشته باشند. نگاه به داخل با دید فناورانه و استفاده از محصولات ایرانی که افتخار ماست و نیز ورود محصولات کشورهای خارجی با توجه به اپیدمی که در دنیا اتفاق افتاده است، چرا که کنترل هر چه سریعتر این اپیدمی یک ضرورت است. در آخر اینکه اگرچه واکسن خیلی مهم است اما مهمتر از آن کماکان عمل به دستورالعملها و پروتکلهای بهداشتی است.
*معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
منبع: ایران
ارسال دیدگاه