بازار جهانی گردشگری ۹۰۰ میلیون مسافر از دست داد
سقوط توریسم به سال ۱۹۹۰
آینده کوتاهمدت و میانمدت جریان توریستی در سه سناریو
تهران (پانا) -بازار جهانی سفرهای خارجی با ضربهای که از «کرونا» خورد به موقعیت ۳۰ سال پیش سقوط کرد. گزارش جدید سازمان جهانی گردشگری از نبض توریسم نشان میدهد تعداد گردشگران بینالمللی در سال ۲۰۲۰، تا سطح سال ۱۹۹۰ کاهش یافته که به معنای از دست دادن ۹۰۰ میلیون گردشگر در مقایسه با ۲۰۱۹ است. سناریوهای احیا بررسی شده است.
بهگزارش دنیایاقتصاد، براساس ارزیابیهای سازمان جهانی گردشگری انتظار میرود گردشگری بینالمللی در سال ۲۰۲۰ بیش از ۷۰ درصد کاهش یابد که این امر بخش توریسم را به سطح ۳۰ سال پیش بازمیگرداند. ورود گردشگران بینالمللی از ژانویه تا اکتبر سال ۲۰۲۰ نسبت به مدت مشابه خود در سال ۲۰۱۹ کاهشی ۷۲ درصدی داشته که این امر ناشی از کند بودن روند مهار کرونا، اعتماد کم مسافران و وجود محدودیتهای سفر بوده است. این روند کاهشی در ۱۰ ماه اول ۲۰۲۰ حاکی از کاهش ۹۰۰ میلیون نفری توریست بینالمللی نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۱۹ است که این امر منجر به وارد آمدن خسارت ۹۳۵ میلیارد دلاری درآمد کشورها از گردشگری بینالمللی است. خسارت ناشی از این رکود ۱۰ برابر زیان وارده در سال ۲۰۰۹ به دلیل بحران اقتصادی جهان بوده است.
باتوجه به شرایط کنونی، سازمان جهانی گردشگری برآورد خود برای کل سال ۲۰۲۰ را کاهش گردشگران بینالمللی بین ۷۰ تا ۷۵ درصد ارزیابی کرده است که این امر میتواند بازار گردشگری را به سطح ۳۰ سال پیش بازگرداند. این رکود میتواند در پایان سال ۲۰۲۰ منجر به از دست دادن یک میلیارد مسافر خارجی و ۱/ ۱ هزار میلیارد دلار درآمد حاصل از گردشگری بینالمللی شود. این رکود در بازار جهانگردی همچنین میتواند منجر به خسارت اقتصادی سنگین در تولید ناخالص جهانی شود که این رقم بیش از ۲ درصد تولید ناخالص جهان در سال ۲۰۱۹ است.
با نگاهی رو به جلو، انتظار میرود تولید و توزیع واکسن بهتدریج موجب افزایش اعتمادسازی در مسافران و کاهش محدودیتهای سفر بینالمللی خواهد شد که براین اساس سه سناریوی احتمالی برای سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ وجود دارد که نشاندهنده بازیابی گردشگری بینالمللی تا نیمه دوم سال ۲۰۲۱ است. سناریوها براساس پیشفرض تغییر در روند شیوع کووید-۱۹، گسترش واکسن و بهبود قابل توجه در اعتماد مسافران برآورد شدهاند اما با وجود این بازگشت به سطح ۲۰۱۹ بین دو تا چهار سال طول میکشد.
آمارهای سازمان جهانی گردشگری سه سناریو را برای سال ۲۰۲۰ درنظر گرفته بود که براساس لغو محدودیتهای سفر بازگشت را بین ژوئیه تا دسامبر پیشبینی کرده بود. سفرهای بینالمللی از ماه مارس ۲۰۲۰ پس از بسته شدن مرزهای بینالمللی تقریبا متوقف شد و در سه ماه دوم سال با بیشترین میزان رکود همراه بود که بهطور میانگین کاهش ۹۳ درصدی داشته است. با بهبود جزئی در اواخر فصل تابستان و بازگشایی برخی مرزها بهویژه در اروپا به تدریج از روند رکودی کاسته شد و ماه ژوئیه کاهش ۸۰ درصدی و آگوست کاهش ۷۷ درصدی را تجربه کرده است. اما با وجود این با افزایش مجدد روند ابتلا به بیماری کووید-۱۹ بسیاری از مقاصد توریستی مجددا محدودیتهای سفر از جمله قرنطینههای اجباری را برقرار کردند که منجر به کاهش ۸۰ درصدی گردشگران خارجی در سپتامبر و ۸۳ درصدی در ماه اکتبر شد.
در اوایل دسامبر بیشتر محدودیتها برقرار مانده اگرچه برخی مقاصد سیاست بسته بودن کامل را به محدودیتهای هدفمند تغییر دادهاند. با این حال برخی از مقاصد بزرگ همچون چین مرزهای خود را بهطور کامل برای سفرهای بینالمللی بستهاند. آخرین دادهها حاکی از آن است که سال ۲۰۲۰ با کاهش کلی بین ۷۰ تا ۷۵ درصد در ورود گردشگران بینالمللی بهپایان میرسد و احتمال وقوع سناریوهای ۲ و ۳ وجود دارد.
سناریوها برای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ براساس چشمانداز مهار تدریجی ویروس، استفاده از واکسن، بهبود قابل توجه در اعتمادسازی مسافران و رفع محدودیتهای سفر تا اواسط ۲۰۲۱ ارزیابی شدهاند که براساس این سناریوها جهان با بازگشت چشمگیر تقاضا برای سفر پس از ماهها ممنوعیت و محدودیت همراه خواهد بود که بر این اساس سه سناریو براساس مجموع سالانه گردشگر ارزیابی شده است. در سناریوی اول انتظار میرود با عادی شدن شرایط سفر و مهار کرونا در جهان، بازگشت سفرهای بینالمللی به وضعیت نرمال از سال ۲۰۲۲ صورت گیرد. زمان بازیابی سفر به سطح ۲۰۱۹ در سناریوی اول روند ۵/ ۲ ساله را نشان میدهد که در سال ۲۰۲۳ تحقق مییابد. سناریوی دوم روند بهبودی سه ساله یعنی در پایان سال ۲۰۲۳ را نشان میدهد و در بدبینانهترین سناریو، بهبودی روندی چهارساله خواهد داشت که تا پایان سال ۲۰۲۴ ادامه خواهد داشت.
دادههای مربوط به میزان درآمد گردشگری بینالمللی همچنان نشاندهنده تقاضای بسیار ضعیف برای سفرهای خارجی است. با این حال برخی از بازارهای بزرگ همچون فرانسه، آمریکا و آلمان در ماههای اخیر روند بهبودی اندکی را نشان دادهاند. اگرچه تقاضا برای سفرهای بینالمللی بسیار ضعیف است اما گردشگری داخلی در چند بازار بزرگ همچون چین و روسیه بهویژه در سفرهای هوایی داخلی به سطح پیش از شیوع کرونا رسیده و در حال توسعه است.
آسیا و اقیانوسیه اولین منطقه متاثر از همهگیری کرونا است که بالاترین سطح محدودیت سفر را تاکنون برقرار کرده است و طی ۱۰ ماه سال ۲۰۲۰ با کاهش ۸۲ درصدی در ورود گردشگران بینالمللی مواجه شده است. این رقم برای خاورمیانه ۷۳ درصد کاهش ثبت شده و آفریقا در این مدت ۱۰ ماهه افت ۶۹ درصدی داشته است. اروپا و آمریکا نیز با شرایط بهتری نسبت به سایر مناطق در ورود گردشگران خارجی ۶۸ درصد کاهش یافته است. همچنین دادههای یاتا نشان میدهد تقاضای سفرهای هوایی خارجی طی ۱۰ ماه ۲۰۲۰ کاهش ۷۴ درصدی داشته است و در ماه اکتبر باتوجه به افزایش مجدد کووید-۱۹ با کاهش ۸۸ درصدی بیشترین میزان کاهش را تجربه کرده است. این در حالی است که بازارهای داخلی روند بهبودی را تجربه کردهاند. اختلافات قابل توجهی در کشورها و مناطق مختلف وجود دارد. ایکائو در بررسیهای خود روند بهبود صنعت هوایی داخلی بهویژه در فصل تابستان را نشان میدهد که براین اساس میزان سفرهای هوایی داخلی طی ۱۰ ماه ۲۰۲۰ کاهش ۳۱ درصدی داشته که این رقم برای سفرهای هوایی بینالمللی با کاهش ۶۲ درصدی همراه بوده است.
ارسال دیدگاه