یک فعال سیاسی اصلاح طلب تشریح کرد؛
سه سناریو با دو فرض غلط از یک مصوبه
تهران (پانا) - حسین مرعشی، فعال سیاسی اصلاح طلب نوشت برای تصمیمی که در مجلس گرفته شده میتوان سه فرض در نظر گرفت. فرض خوشبینانه این است که نمایندگان برای مواجهه با خواستههای احتمالی دولت بعدی امریکا برای بازگشت به برجام، در حال تدارک تدبیری هستند تا دست ایران هم برای شرط گذاری متقابل خالی نباشد.
به گزارش ایران، حسین مرعشی، فعال سیاسی اصلاح طلب درباره یکی از طرحهای مجلس نوشت: برای تصمیمی که در مجلس گرفته شده میتوان سه فرض در نظر گرفت. فرض خوشبینانه این است که نمایندگان برای مواجهه با خواستههای احتمالی دولت بعدی امریکا برای بازگشت به برجام، در حال تدارک تدبیری هستند تا دست ایران هم برای شرط گذاری متقابل خالی نباشد.. اما مهلتهای زمانی تصویب شده در این طرح چنین احتمالی را رد میکند چرا که همه این بازههای زمانی ناظر به تاریخهای قبل از آغاز به کار دولت بایدن هستند.
فرض دوم میتواند این باشد که عزیزان نماینده اساساً متوجه حساسیتهای زمان و مکان و تأثیرات چنین اقداماتی روی منافع ایران نیستند و با محاسبه غلط نتایج و ثمرات این طرح، اقدام به تصویب آن کردهاند.
در نهایت فرض سوم و بدبینانه نیز میتواند این باشد که نمایندگان محترم و رقبای عزیز دولت فعلی علاقه دارند تا پیامی از ایران به خارج برسد که قبل از استقرار دولت بعدی، امکانی برای پیشرفت در مذاکره و گفتوگوهای برجامی وجود ندارد و قدرت تصمیمگیری در این خصوص در اختیار دولت فعلی نیست. البته هر انسان وطندوست و عاقلی تمایل ندارد که صحت این مورد بیش از یک فرضیه احتمالی باشد چرا که معنای آن معطل کردن زندگی ۸۰ میلیون نفر و استمرار فشار اقتصادی بر آنها به مدت حداقل ۱۰ ماه دیگر خواهد بود.
اما با هر فرضی تاریخ سالهای اخیر نشان داده که معنای به هم زدن برجام در صحنهآرایی بینالمللی برای ایران تنها انزوای خودخواسته و بیشتر خواهد بود؛ انزوایی که بهترین هدیه به سران رژیم صهیونیستی است تا پیشروی اقتصادی و سیاسی خود در منطقه ما را تشدید کنند و برای تخطئه سیاستهای جمهوری اسلامی بهانه کافی را داشته باشند. از یاد نبریم که حتی دوستان نزدیک ما مانند چین و روسیه در سالهای ۸۴ تا ۹۲ چطور با تصویب ۶ قطعنامه بسیار سنگین و تهدیدکننده علیه کشورمان با اروپا و امریکا همراهی کردند.
از عزیزان مجلس باید پرسید امروز چه تضمین تازهای کشف کردهاند که بر اساس آن فکر میکنند با بر هم زدن برجام، یک بار دیگر به آن فضا بر نخواهیم گشت؟ ما امروز به جز قدرتهای شرقی، اروپا را هم در تقابل سیاسی با امریکا در موافقت با خود میبینیم و علاوه بر این بخش مهمی از هیأت حاکمه امریکا هم معترف به اشتباه ترامپ در رفتار با ایران هستند. چیزی که منابع جامعه ما را تأمین خواهد کرد، تبدیل کردن این موقعیت سیاسی به یک موقعیت اقتصادی در چارچوب همکاریها و مراودات تازه است. ما تا اینجا هزینه نزدیک کردن قدرتهای جهان و خصوصاً اروپا را به خود دادهایم و حالا که میتوانیم با درایت و عقلانیت وارد مرحله سوددهی آن برای کشور شویم، چرا باید مسیر را تغییر دهیم؟
به عبارت دقیقتر مجلس دو فرض کاملاً غلط را در اینجا در نظر گرفته؛ اول اینکه خروج از برجام باعث کاهش تحریمها خواهد شد و دوم اینکه در فضای پس از فروپاشی برجام امکان بهبود اوضاع اقتصادی فراهم میشود. باید گفت هر چقدر نه کل دنیا، بلکه همان دوستان ما در دولت قبل در مقابل فشارهای بینالمللی و سیل قطعنامههای سازمان ملل با ایران همکاری کردند، فردای به هم خوردن برجام هم خواهند کرد و هر چقدر اقتصاد ما ذیل آن تحریمها رشد کرد، پس از این هم ذیل تحریم رشد خواهد کرد. و در نهایت در این بازی و چنین صحنهآرایی بدون شک خوشحالترین افراد مقامات اسرائیلی هستند که در خلأ حضور جدی ایران در عرصههای سیاسی و اقتصادی میتوانند به یارگیری خود سرعت ببخشند.
ارسال دیدگاه