علی قنبری*
منافع ملی از دریچه اقتصاد
وقتی از منافع ملی حرف میزنیم باید ابعاد و اضلاع موضوع را در چارچوبی تبیین کنیم که منافع و مصالح مردم و کشور اصل و درمحور همه تصمیمات و اقدامات مسئولان و برنامهها و سیاستهای نظام قرار گیرد.
در واقع باید منافع و مصالح فردی و شخصی فدای پیشرفت، رفاه، توسعه، سربلندی و کامیابی مردم و کشور قرارگیرد.
راهبرد منافع ملی در اقتصاد بیانگر این واقعیت است که همه امور باید در مسیر محوریت رشد و تعالی مردم و کشور برنامهریزی شود. در مبحث منافع ملی در ابعاد اقتصادی شاخصهای مهمی مانند درآمد سرانه، اشتغال، رفاه اقتصادی، ضریب جینی، طول عمر، سواد، سلامت و خلاصه درجه توسعه یافتگی و پیشرفت و استقلال و آزادی فردی و ملی مورد توجه و ارزیابی قرار میگیرد. در نهایت در هرکشوری خصوصاً در ایران که انسان و جامعه براساس آموزههای اسلامی محور همه ارزشهای متعالی هستند باید بستر رشد و شکوفایی واعتلای مردم و کشور مورد توجه تصمیمسازان و تصمیمگیران قرار گیرد.
در چنین شرایطی است که انسان آزاده و مرفه و مستقل میتواند محور پیشرفت و تعالی کشوری تأثیرگذار در جهان باشد. انتظار این است که مردم رشید ایران که دارای تاریخ و تمدن چندین هزار ساله پرافتخار هستند و از معادن و ذخایر غنی و آبوهوای مساعد و چهارفصل و نیروی انسانی جوان و مستعد و شرایط ژئوپلیتیک کم نظیر برخوردار است از لحاظ رفاه عمومی توسط حکومت مورد توجه قرار گیرد و در نظام سیاسی اقتصادی در جایگاه مورد انتظار قرار گیرد و از شرایط سخت امروزی به جایگاه عزتمند مورد استحقاق آینده برکشیده شود. مردم ایران در میان ملتهای جهان در دوران معاصر از میان سختیها و مشکلات بیبدیلی همچون جنگهای اول و دوم، جنگهای ایران و روس و انگلیس و پرتغال و اخیراً جنگ تحمیلی ایران و عراق سربلند بیرون آمده و درجایگاه رفیعی بر قله انسانیت ایستاده است.
*استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
منبع: ایران
ارسال دیدگاه