در گفتوگوی پانا با رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی مطرح شد:
سرانه سالانه مصرف میوه و سبزی هر ایرانی چقدر است
اسدالله کارگرگلشنآبادی: قیمت میوه درجه یک دو برابر قیمت درجه سه است/ وزارت جهاد کشاورزی متولی امر قیمتگذاری میوه و سبزی است/مردم مصرف میوه را به دلیل افزایش قیمتها مدیریت میکنند
تهران(پانا) - رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی سرانه مصرف میوه، سبزی و صیفیجات برای هر فرد ایرانی را حدود ۱۱۰ کیلوگرم در سال میداند و میگوید سرانه مصرف میوه در کشور مدیریت شده است و افرادی که مشکلات مالی دارند و درآمد بسیار کمی دارند، میتوانند حداقل از میوه درجه سه استفاده کنند.
اسدالله کارگرگلشنآبادی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی در گفتوگو با پانا در پاسخ به این سوال که سرانه مصرف میوه و سبزی در کشور چقدر است گفت:« اکنون سرانه مصرف میوه در کشور مدیریت شده است که قبلا این مدیریت وجود نداشت و مردم با شرایط موجود مخارج زندگی خود را بهتر مدیریت میکنند.»
وی افزود:«به دلیل مدیریت در مخارج امروزه مردم به روز خرید میکنند. نحوه مصرف میوه توسط مردم به گونهای بوده که هدر رفت داشته و اسراف میکردند و جزو مصرف واقعی آنها نبوده است به طور مثال افراد برای شب عید یک جعبه میوه میخریدند و بعد از ۴ روز دوباره مبادرت به خرید میوه میکردند و آنهم به خاطر این بود که میوهها در این فرصت ۴ روزه پلاسیده میشد و دور میانداختند و در واقع با این شرایط و افزایش قیمت میوه دورریز میوه کم شده است.»
مدیریت مصرف میوه را تایید میکنم
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی در پاسخ به این سوال که کاهش مصرف میوه را تا چه حد مربوط به قیمت میوه میدانید؛ برخی از افراد به خاطر عدم توان اقتصادی قادر به خرید میوه نیستند، گفت:«توصیه ما همواره این بوده که مردم از مصرف میوه کم نکنند و حذف میوه را از سبد خانوار تایید نمیکنم ولی مدیریت مصرف را تایید میکنم و از آنجا که میوه در کیفیتهای متفاوت به بازار عرضه میشود این افراد حتما باید به جای حذف میوههای با کیفیت معمولیتر را خرید کنند تا بتوانند روزانه ویتامینهای لازم را به بدن برسانند.»
در میادین مرکزی هفتهای یک بار کشف قیمتی انجام میشود
وی افزود:«تا قبل از موضوع کرونا در میدان مرکزی در هفته دو بار کشف قیمتی انجام میشد که بر اثر شیوع بیماری در هفته یکبار انجام میشود. میوه در بازار سه نوع قیمتگذاری میشود و خوشبختانه در خرید میوه مردم ملزم نیستند که حتما درجه یک را خریداری کنید و حتی آنهایی که در بحث میوه توان خرید ندارند، میتوانند نوع درجه سه آن را خریداری کنند.»
کارگر گلشنآبادی افزود:«مصرفکننده به این نتیجه رسیده که اگر نمیتواند میوه درجه یک را تهیه کند حداقل میتواند از درجه سه خریداری کند و مصرف کند.»
وی تفاوت قیمت میوه درجه یک تا سه را ۱۰۰درصد اعلام کرد و گفت:«تفاوت قیمت درجه یک تا درجه سه تقریبا دو برابر است و بعضی اوقات که اعضای ما در مغازه هستند برای اینکه بار میوه تبدیل به سود شود از سود منطقی و معقول خود ۵۰ درصد کم میکنند تا ضرر نکنند و راضی هستند که با درصد خیلی پایین خرید خود را بفروشند برای اینکه مبلغی بگیرند که فقط هزینه خرید بار را گرفته باشند.»
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی در پاسخ به این سوال که سرانه مصرف میوه و سبزی در کشور چقدر است، گفت:«شیوع کرونا بر روی مصرف میوه و سبزیجات نیز تاثیر گذاشته است. سرانه مصرف یک ماهه هر فرد در ماه پرمصرف سال مانند عید تقریبا ۱۴ کیلوگرم میوه و سبزیجات بوده است و در سال ۱۱۰ کیلوگرم برای هر فرد است.البته این امار تقریبا حدودی است و طبیعی است که بسته به توان اقتصادی خانوارها متفاوت است.»
فروشندگان میوه فقط مجاز هستند ۳۰ درصد به فاکتور خرید خود از میادین مرکزی اضافه کنند
وی در پاسخ به این پرسش که در میدان میوه و ترهبار نرخگذاری هفتگی انجام میشود که آن نرخ مبنای قیمتگذاری است. در اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی که میوه فروشیهای پراکنده سطح شهر است در مصاحبه قبلی گفتید که بر اساس بارنامهای که از میدان تحویل میگیرند مجاز هستند که تا ۳۰ درصد افزایش قیمت داشته باشند معمولا مردم معتقدند که این اتفاق نمیافتد و ما در سطح میوه فروشیها شاهد قیمتهای بالاتری هستیم، نیز اظهار کرد: «متاسفانه قیمتگذاری میوه در بازار به روز و بعضا به ساعت انجام میپذیرد.»
وی در پاسخ به این سوال که نظارتهایی که بر تعیین قیمت میوه در سطح شهر انجام میشود، زیرنظر چه دستگاههایی است و به طور خاص اتحادیهای که با اعضای این صنف مرتبط است چه اقدامهایی میتواند انجام دهد تا این قیمتها عادلانهتر باشد به طور کلی نرخگذاری بر اساس چیست، گفت:«یکی از مشکلات این عرصه این است که قیمت در بازار میوه و ترهبار به روز و بعضا به ساعت است. یعنی قیمت از مبدا که توسط اعضا خریداری میشود ثابت نیست هر ساعت یک قیمت است و نکته دیگر بحث کیفیت میوه است که تعیینکننده قیمت است.»
کارگر گلشنآبادی افزود:«فروشنده بر حسب فاکتور خرید باید سود را به محصول اضافه کند و این سود برای همه مناطق یکسان است و منطقی نیست که یک فروشنده به خاطر موقعیت مکانی که در جای مرفهنشین مغازه دارد، سود را بالاتر ببرد. به طور مثال میوهفروشی که میوه را ۱۵ هزار تومان خریداری کرده با آن فروشندهای که میوه را ۵ هزار تومان خریداری کرده است، حق دارد که فقط ۳۰ درصد روی میوه سود کند.»
اتحادیه و صنف فروشندگان میوه و سبزی حق پلمپ واحدهای فروش میوه را دارد
وی افزود:« اعضای صنف اگر حتی ۵ درصد بیشتر از نرخ سود مصوب بخواهند سود کنند بدون هیچ تعارفی مرکز خرید پلمپ خواهد شد و اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی تنها مرجعی است که حق نظارت بر این موضوع و پلمپ واحد را دارد.»
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی گفت: «به طور کلی اتاق اصناف تهران، تعزیرات حکومتی و وزارت صمت به همه اصناف نظارت دارند و میوهفروشیها هم از این امر مستثنا نیستند و تحت پوشش همین نظارتها هستند.خوشبختانه اتحادیه بازرس دارد و شکایتهای مردمی در اسرع وقت رسیدگی میشود.»
وی گفت:«در نقاط مرفهنشین شهر که میوه گرانتر است به خاطر کیفیتر بودن میوه و تقاضایی است که در آن منطقه وجود دارد. ممکن است در آنجا هم تخلف وجود داشته باشد که افراد میتوانند با شماره تماس ۵۵۶۶۲۳۸۰ این تخلف را اطلاع دهند. اتحادیه از طریق بازرس به شکایتهای مردمی در اسرع وقت رسیدگی خواهد کرد.»
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی اظهار کرد: «در کشورهای توسعه یافته که فاصله مصرف و تولید را کم میکنند یکی از مهمترین راهکارها این است که وجود واسطهها و دلالها را کاهش میدهند و به نوعی محصولات از مزرعه را به سفره خانوادهها هدایت میکنند.»
در نظام توزیع ضعف داریم
وی در پاسخ به این سوال که بهبود نظام توزیع مستلزم این است که زیرساختهایی مانند انبارداری خوب، سردخانههای مناسب، ساماندهی بخش حمل و نقل در این زمینه وجود داشته باشد،کشور ما در این زمینه چه شرایطی دارد گفت: «مطمئنا باید در این زمینه پیشرفت کنیم. در نظام توزیع کشور ما نمره قبولی ندارد و نسبت به کشورهای همسایه فاصله زیادی وجود داریم.»
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی گفت:«در تجهیز سردخانهها، نحوه کشاورزی و به روز رسانی نسبت به سایر کشورها ضعیف هستیم. بحث واسطهگری و دست به دست شدن قیمت محصول نیز از مزرعه گرفته تا میدان مرکزی و مغازه وجود دارد.»
وی در پاسخ به این سوال که آیا این بخش باید توسط بخش خصوصی اداره شود یا دولتها گفت:«در سالهای گذشته در بحث خالص فروشی و صدور فاکتور تاکید زیادی شده است. ارگانهای دولتی مانند تعزیرات حکومتی، اتاق اصناف و وزارت صمت در این زمینه کمکهای فراوانی کردند اما متاسفانه در اجرا ضعیف عمل شده است.»
وزارت جهاد کشاورزی اطلاعات دانش آموختگان را به کشاورزان منتقل کند
کارگر گلشنآبادی گفت:«وزارتخانه متولی تولید و قیمتگذاری میوه وزارت جهاد کشاورزی است.جهاد کشاورزی باید در امر بذر و برداشت و مدیریت از اطلاعات دانش آموختهها استفاده کند و از آنها بخواهد که اطلاعاتشان را به کشاورز منتقل کنند.»
وی افزود:«در بحث صادرات میوه مشکلاتی وجود دارد و این درحالی است که کشور به ارز حاصل از صادرات نیازمند است. متاسفانه تا کنون کشور به نفت متکی بوده است در حالی که بسیاری از کشورها بدون نفت عملکرد بهتری دارند. متاسفانه مردم بابت مصرف محصولات بهای فراوانی پرداخت میکنند و وزارت جهاد کشاورزی باید این امر را مدیریت کند.»
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و سبزی گفت:«در سال ۸۶ بحث تنظیم بازار را داشتیم و که توزیع محصولات به راحتی انجام میشد به طور مثال در مورد میوه پرتقال در جعبههای مختلف سایزبندی شده بود و مصرفکننده با دلگرمی و به اندازه نیاز خود بسته به سایز میوه، محصول را خریداری میکرد.»
وی افزود:«تا زمانیکه سردخانهها بخواهند نمره قبولی بگیرند این مشکلات وجود خواهد داشت. اگر میوهها بر حسب درجهبندی تفکیک شوند و در میدان کد بخورند بحث واسطهگری ردیابی میشود.»
ارسال دیدگاه