جنگل‌های ایران در محاصره آتش

تهران (پانا) - آتش‌سوزی جنگل‌های کشور امسال یک ماه زودتر از آمدن تابستان شروع شد و روزهای سختی را برای جنگل‌های ایران رقم زده است. از ابتدای امسال تا دهه پایانی تیرماه ۱۲۰۰ فقره آتش‌سوزی در جنگل‌های کشور به وقوع پیوسته که مساحت آتش‌سوزی‌ها نسبت به چند سال اخیر افزایش یافته است.

کد مطلب: ۱۱۱۰۱۵۲
لینک کوتاه کپی شد
جنگل‌های ایران در محاصره آتش

آمارها نشان می‌دهند طی ۵۰ سال گذشته وسعت جنگل‌های ایران بیش از ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده و امروز به حدود ۱۴ میلیون هکتار رسیده است. آتش‌سوزی مهم‌ترین تهدید و خطر برای جنگل‌هاست. خطری که عامل اصلی آن انسانی است، به‌گونه‌ای که ۹۰ درصد علت آتش‌سوزی جنگل‌ها انسانی (سهوی و عمدی) گزارش شده‌اند. یک ماه از تابستان امسال گذشته است و آتش‌سوزی جنگل‌های کشور یک ماه زودتر از آمدن تابستان شروع شد تا روزهای سختی را برای جنگل‌های ایران رقم بزند.

بر اساس آمار سازمان جنگل‌ها و مراتع ایران، در ۷ سال منتهی به سال ۹۷ بالغ بر ۱۱ هزار مورد حریق در عرصه‌های جنگلی و مرتعی ایران به ثبت رسیده که در نتیجه بیش از ۱۲۵ هزار هکتار جنگل و مرتع از بین رفته است. فقدان تجهیزات اطفای حریق و نبودن امداد‌رسانی هوایی در مواقع آتش سوزی نیز باعث شده تا میزان خسارات افزایش یابد.

اما آتش‌سوزی‌های امسال که از خردادماه شروع شده است یک ویژگی دیگر نیز دارد و آنهم فوت ۴ تن از مدافعان طبیعت است که کام دوستداران محیط زیست ایران را همزمان با ایام کونا تلخ‌تر کرد. بر اساس اعلام سرهنگ علی عباس‌نژاد، فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری از ابتدای سال تا دهه پایانی تیرماه ۱۲۰۰ فقره آتش‌سوزی در جنگل‌های کشور به وقوع پیوسته است و ۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از جنگل‌های کشور درگیر آتش‌سوزی‌ بوده‌اند که مساحت آتش‌سوزی‌ها نسبت به چند سال اخیر افزایش یافته است که این امر تداوم دارد.

او پیشتر به پانا گفته بود: «امسال وقوع آتش‌سوزی‌های عمدی در جنگل‌ها و مراتع کشور بیشتر شده است و درصدی از این آتش‌سوزی‌ها از نظر ما مشکوک است و چند نفر نیز دستگیر شده‌اند.»

هادی کیادلیری،‌ عضو هیات علمی دانشگاه علوم و تحقیقات نیز پیش از این مهم‌ترین دلیل آتش‌سوزی‌ جنگل‌های کشور را عامل انسانی عنوان کرده و به پانا گفته بود: «بی‌توجهی گردشگران، ایجاد آتش‌سوزی عمدی برای تصاحب زمین جنگل‌ها و خشکسالی این سال‌ها بر شدت آتش‌سوزی‌ها افزوده است و نبود تجهیزات مانند بالگرد اطفای حریق باعث شده آتش‌سوزی جنگل‌ها به سادگی خاموش نشود.»

به گفته او در ایام تابستان هر لحظه امکان آتش‌سوزی وجود دارد و هرچه به سمت پاییز برویم خطر آتش‌سوزی بیشتر است چون الگوهای زمانی آتش‌سوزی تغییر کرده است.

کیادلیری همچنین با تاکید بر اینکه بازیابی ذخایر جنگل‌هایی که دچار حریق می‌شود ۵۰ سال طول می‌کشد، گفته بود: «در آتش‌سوزی‌های جنگلی علاوه‌بر نابودی گیاهان، بسیاری از موجودات زنده دیگر، اعم از جانوران، میکروب‌ها، ‌قارچ‌ها و باکتری‌ها که همگی برای اکوسیستم‌ها مفید هستند، از بین می‌روند و بازیابی برخی از این گونه‌ها به حالت اولیه خود ممکن است نیم‌قرن طول بکشد.»

حجم زیاد آتش‌‌سوزی در جنگل‌های کشور طی امسال در جدول زیر به تفکیک استان‌های درگیر آتش‌سوزی قابل مشاهده است:

استان میزان حریق مراتع و جنگل
آذربایجان غربی ۱۵۶ هکتار
آذربایجان شرقی ۱۶۴ هکتار
البرز ۷۶.۵ هکتار
اردبیل ۱۴ هکتار
اصفهان ۹۲ هکتار
ایلام ۳۵ هکتار
بوشهر ۲۲۲۰ هکتار
خراسان رضوی ۱۳۵ هکتار
خراسان شمالی ۱۳۴ هکتار
خوزستان ۶۰ هکتار
چهارمحال و بختیاری ۱۱۵ هکتار
فارس ۳۰ هکتار
قزوین ۷۵ هکتار
قم ۱۳۵ هکتار
کهگیلویه و بویراحمد ۱۳۱۵ هکتار
کردستان ۲۶۶ هکتار
کرمان ۱۰۰ هکتار
کرمانشاه ۳۵۳۰ هکتار
لرستان ۵ هکتار
همدان ۵۰ هکتار
مرکزی ۱۰۲۹ هکتار

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار