اثر توریستی توسعه مناطق آزاد در شمال کشور بررسی شد
دو نگاه به آینده گردشگری مازندران
تهران (پانا) - پس از سالها تلاش مسوولان استانی مازندران برای تغییر شرایط اقتصادی مورد نیاز سرمایهگذاران، سرانجام طرح تبدیل مازندران به منطقه آزاد اقتصادی تصویب شد. یکی از مسائلی که مخالفان منطقه آزاد شدن مازندران روی آن تاکید داشتند کم بودن محدوده منطقه در نظر گرفته شده این استان نسبت به دیگر مناطق آزاد کشور است، زیرا بزرگترین منطقه آزاد موجود در این استان تنها هزار و ۶۰۰ هکتار است که برای فعالیت اقتصادی بسیار ناچیز ارزیابی میشود.
به گزارش دنیای اقتصاد، براساس اعلام مسوولان مازندران مناطق آزاد پیشنهادی این استان، در محدوده منطقه آزاد نوشهر ۸۴ هکتار، چپکرود ۴۶۰ و امیرآباد هزار و ۶۰۰ هکتار تعیین شده است. حسین حسننژاد؛ معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مازندران در این خصوص به «اکو ایران» اعلام کرد: براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی که در قالب لایحه دولت ارائه شده است در استان مازندران و درمناطق امیرآباد، نوشهر و چپکرود منطقه آزاد تجاری ایجاد خواهد شد که در این مناطق همانند سایر مناطق تجاری مقررات تسهیلات، امکانات و فرصت جذب سرمایهگذاری در حوزههای مختلف صنعت، خدمات و گردشگری فراهم خواهد شد. علاوه بر آن شرایطی برای تسهیل صادرات و واردات نیز در این مناطق ایجاد خواهد شد. حسن نژاد گفت: ایجاد منطقه آزاد تجاری میتواند فرصت قابلتوجهی برای جذب سرمایهگذار در حوزههای مختلف اقتصادی محسوب شود. تاکنون نیز در استان مازندران دو منطقه ویژه اقتصادی در امیرآباد و نوشهر وجود داشت و پیشبینی میشود با ایجاد مناطق آزاد در استان مازندران بتوانیم به توسعه اقتصادی مطلوبی دست پیدا کنیم.
مناطق آزاد تجاری، مناطقی هستند که در نقاط بندری یا غیربندری کشورها برای انجام امور و فعالیتهای تجاری در نظر گرفته میشوند. مناطق آزاد گریزگاهی برای اقتصادهای بسته است که شکلگیری آن مزایایی همچون ایجاد اشتغال، جذب سرمایههای داخلی و خارجی در حوزههای اقتصادی، خدماتی و گردشگری و ایجاد رونق اقتصادی را دارد. همچنین این مناطق با معافیتهای مالیاتی و بخشودگی سود و عوارض گمرکی مشکلات واردات کالا را به میزان چشمگیری کاهش داده است، در واقع براساس قوانینی که برای این مناطق تعیین شده تشریفات ارزی و اداری حذف شده که همین امر موجب شده فرآیند واردات و صادرات برای افراد سهلتر شود. به گزارش «دنیایاقتصاد» کارشناسان و متولیان حوزه گردشگری دو دیدگاه درباره آینده گردشگری مازندران دارند. برخی معتقدند منطقه آزاد شدن برخی از شهرها در استانهای مختلف میتواند بر جذب گردشگر تاثیرات منفی بگذارد، زیرا با منطقه آزاد شدن قیمت زمین، کالاها و خدمات نیز به میزان قابلتوجهی افزایش پیدا میکند که همین امر برافزایش قیمت ویلاها، اقامتگاهها و خدماتی که به گردشگران ارائه میشود تاثیرگذار خواهد بود.
از سوی دیگر تجربه در سایر مناطق آزاد نشان داده است که استقبال گردشگران داخلی از مناطق آزاد دو یا سه ماهی بیشتر به طول نمیانجامد و توریستهای داخلی ترجیح میدهند به سایر مناطق کشور سفر کرده و با هزینه کمتری اقامت کنند. همچنین آمارهای مربوط به سایر مناطق آزاد نشان میدهد که گردشگران خارجی نیز در سفرهای خود استقبال چندانی از مناطق آزاد ایران نکردهاند. در واقع مناطق آزاد در مقصد قرار دادن ایران برای سفرهای توریستهای خارجی تاثیری ندارد، زیرا این مناطق برای آنها شرایط منحصر به فرد و ویژهای درخصوص فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی ندارد، زیرا جذب گردشگر خارجی تابع سیاستهایی است که در دولتها وجود دارد. اما با این حال برخی دیگر از فعالان و متولیان حوزه گردشگری نیز معتقدند که با منطقه آزاد شدن شهرهای استان مازندران گردشگران داخلی به دلایل مختلفی همچون تجربه استفاده از ماشینهای لوکس و ارزان و همچنین وجود محصولات خارجی ارزان قیمت برای ورود به این شهرها ترغیب خواهند شد و به میزان قابلتوجهی سفرهای داخلی رونق مییابد. از سوی دیگر با توجه به اینکه این شهرها نیز همانند سایر مناطق آزاد ورود گردشگر خارجی به آن بدون ویزا خواهد بود بنابراین بسیاری از گردشگران خارجی نیز این شهرها را بهعنوان مقصد سفر خود انتخاب خواهند کرد. با ایجاد چنین شرایطی احتمالا بازار گردشگری داخلی و خارجی کشور رونق چشمگیری خواهد داشت که برای این امر نیز درحال آمادهسازی زیرساختهای لازم هستیم.
ارسال دیدگاه