ویروس کرونا در ماهی قرمز بیماریزا نیست
از تماس مستقیم و حفاظت نشده با ماهی و آب حمل خودداری کنید
ساری (پانا) - صاحبنظران معتقدند که ویروس کرونای جدید نمیتواند از طریق ماهی قرمز به انسان انتقال یابد، با این حال برای خرید و نگهداری ماهی قرمز نکتههایی توصیه شده است که انجام آن الزامی است.
توصیهنامههای منتشر شده از مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها و سازمان جهانی سلامت حیوانات، میگوید: هیچ نشانهای وجود ندارد که حیوانات خانگی میتوانند ویروس کرونا را منتقل کنند. هرچند به نظر میرسد ویروس کرونای جدید که عامل بیماری کووید۱۹ است، ابتدا در بازار فروش حیوانات زنده در شهر ووهان چین پیدا شده است.
ماهی قرمز به عنوان نماد سفرههای نوروزی ایرانیان در هفتههای منتهی به فروردین از رنگینترین بازار شب عید به شمار میرود که امسال با رونق کروناویروس دچار کسادی شده است. با این حال سازمان دامپزشکی کشور توصیههای بهداشتی لازم چه برای خرید و چه برای نگهداری این ماهیها منتشر کرده است. این سازمان گرچه گفته ویروس کرونای جدید در ماهیان بیماریزا نیست، اما رعایت توصیههای بهداشتی برای جلوگیری از مخاطره بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی را الزامی شمرده است: «در صورت تماس با ماهی و یا آب حمل و نگهداری، بلافاصله نسبت به شستشوی دستها با آب و صابون و یا استفاده از ضدعفونی کنندههای مناسب اقدام کنید.»
توصیههای بهداشتی هنگام خرید ماهی قرمز
- ماهی قرمز از مراکز عرضه مجاز تهیه شود و از خرید ماهی از دست فروشان و دورهگردها اکیداً خودداری شود.
- مراکز عرضه مجاز شامل واحدهای صنفی عرضه ماهیان زینتی و اماکن تعیین شده توسط شهرداری ها با هماهنگی اداره دامپزشکی هستند.
- در هنگام خرید، از تماس مستقیم و حفاظت نشده با ماهی و آب حمل خودداری شود.
- حتی الامکان از ظروف یکبار مصرف جهت حمل و جابجایی ماهی به منزل استفاده شود.
- از خرید ماهیان بیمار و بی حال با علائم شنای غیر فعال، فاقد رنگ شفاف و دارای لکه بر روی پوست بدن خودداری شود.
توصیههای بهداشتی برای نگهداری ماهی قرمز
- پس از انتقال به منزل، بلافاصله نسبت به تعویض آب اقدام کرده و ماهیها به ظروف از قبل آماده شده منتقل شوند. ظروف حمل یکبار مصرف در کیسه زباله سربسته قرار گیرد. آب حمل و آب تعویضی ماهی مستقیماً در شبکه فاضلاب تخلیه شود و از ریختن آن در معابر عمومی خوداری شود.
- با توجه به لزوم تعویض آب ماهیان خریداری شده، حداقل ۲۴ ساعت قبل از خرید، ظرف نگهداری ماهی آماده شود.
- در صورت استفاده از آب شهری، باید قبل از استفاده ماهی چند ساعت در هوای آزاد به منظور کلرزدایی قرار داده شود.
- ظرف نگهداری ماهی یک ظرف با دهانه باز (دهان گشاد) جهت تبادل اکسیژن با محیط باشد.
- میزان آب مورد نیاز برای هر قطعه ماهی حداقل یک لیتر میباشد.
- بهترین دمای آب نگهداری ماهی ۲۲ - ۲۶ درجه سانتی گراد است.
- غذای ماهی قرمز از فروشگاههای عرضه ماهی زینتی تهیه شود.
- به منظور تعویض آب هر بار ۲۵ % کل آب تعویض شود و از تعویض یکباره کل آب خودداری شود.
- در هنگام تعویض آب و ... نیازی به دستکاری ماهی نیست، اما در صورت لزوم و بهخصوص در افرادی با سابقه بیماری و یا حساسیتهای پوستی از دستکش استفاده شود.
- به منظور ضدعفونی ظروف نگهداری ماهی، میتوان از نمک به میزان ۳% و یا سایر ضدعفونیکنندهها مانند پرمنگنات پتاسیم، پرکلرین و یا بتادین استفاده کرد.
- در پایان نوروز، ماهی ها را در رودخانهها و یا نهرها رها نکرده و در محلهای تعیین شده توسط شهرداری رهاسازی شود.
سازمان دامپزشکی کشور همچنین هشدار داده است با توجه به اینکه جانورانی نظیر خزندگان، دوزیستان و حلزون ها میتوانند بهعنوان ناقل یا واسط بالقوه انواع عوامل بیماریزا برای انسان باشند، عرضه هر گونه موجود زنده غیر از ماهی قرمز ممنوع است.
ارسال دیدگاه