انفجار علمی در حوزه نانو؛ ایران بالاتر از کشورهای اروپایی
تهران (پانا) - دبیر ستاد فناوری نانو با بیان اینکه موضوع فناوری بعد از انقلاب توسعه پیدا کرد گفت: میزان تولید مقاله و تولید محصولات یک انفجار علمی در حوزه نانو بود که نتیجه آن ورود محصولات به بازار است.
سعید سرکار در خصوص پیشرفت فناوری و رشد صعودی فناوری نسبت به ۴۰ سال قبل به خبرنگار مهر اظهار کرد: چهل سال قبل ما موضوعی صرفاً در خصوص توسعه فناوری و فناوری در کشور نداشتیم و دانشگاهها به ندرت دورههای کارشناسی ارشد آموزش میدادند.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو بیان کرد: در آن زمان دانشگاههای ما رسالت آموزشی داشتند و دانشجویان برای تحصیل در مقطع دکتری به خارج از کشور اعزام میشدند.
وی با تاکید بر اینکه قبل از انقلاب دانشجوها معمولاً به امریکا فرستاده میشدند، خاطر نشان کرد: بعد از تحصیل در امریکا به کشور برای تدریس در دانشگاهها باز میگشتند.
سرکار تاکید کرد: بعد از انقلاب بود که دانشگاهها دورههای ارشد و مقطع دکتری را راه اندازی کردند و از آن زمان منشا کار پژوهشی شکل گرفت؛ به دلیل اینکه لازمه دکتری پایان نامه بود و میبایست منشا آن کار پژوهشی میبود.
به گفته دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، با راه اندازی دورههای تحصیلات تکمیلی پژوهش در کشور به تدریج نهادینه شد. ۲۵-۳۰ سال پیش به ندرت پیدا میشد که استادی مقاله «ISI» داشته باشد اگر هم بود تعدادش اندک بود.
توسعه علم در دانشگاهها بعد از انقلاب
وی با بیان اینکه بعد از انقلاب فرهنگ تولید علم و نشر علم در دانشگاهها شکل گرفت، عنوان کرد: اما اکنون موضوع توسعه فناوری در دانشگاهها مطرح است؛ به طوری که دانشگاهها رسالت خود را این میدانند که در کنار تولید علم به توسعه فناوری هم بپردازند. کشور ما از برکات دانشگاه و پژوهش و تولید فناوری بهره مند خواهد شد.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو با تاکید بر اینکه همواره تولید محصولات نانو رو به افزایش است، اظهار کرد: کشور ما در ابتدای انقلاب محصول نانویی نداشت و تولیدات در این زمینه از سال ۱۳۸۵ آغاز شد.
سرکار با تاکید بر اینکه محصولات نانو از همان ابتدا با تمرکز در طراحی و ساخت تجهیزات نانویی به تولید رسیدهاند، بیان کرد: در زمان انقلاب، ایران رتبهای در سطح دنیا نداشت و ما از رتبه ۵۷ دنیا شروع کردیم که مربوط به ۲۰۰۱ میلادی بوده است.
روزی ۱۰ مقاله نانویی از محققان ایرانی
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو با اشاره به میزان تولید مقاله و جایگاه ایران نسبت به قبل از انقلاب گفت: در سال ۲۰۰۱، کلاً ۱۰ مقاله از کشور ما در زمینه فناوری نانو تولید شده اما اکنون در جایگاهی هستیم که روزی ۱۰ مقاله از محققان ایرانی داریم و این قابل مقایسه نیست.
وی با بیان اینکه میزان تولید مقاله و تولید محصولات یک انفجار علمی در حوزه نانو بوده است، بیان کرد: محصولاتی که در زمینه نانو به تولید میرسند در حوزههای آب، دارو، ساختمان، نساجی، خودرو، پوشاک، ابزار آموزشی، کالاهای صنعتی، خدمات صنعتی و … هستند.
سرکار با بیان اینکه تمام محصولاتی که در حوزه نانو به تولید میرسند در شرکتهای دانشبنیان زیر نظر ستاد توسعه فناوری نانو هستند، گفت: سرعت پیشرفت در توسعه نانوی کشور زیاد است؛ محصولات نانو ماه به ماه به سبد نانو اضافه شده و به بازار وارد میشود.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، اکنون باید بتوانیم راهی برای بازار بینالمللی باز کنیم و وارد عرصه فروش بینالمللی شویم که تا حدودی این موضوع هم اتفاق افتاده است.
ایران در نانو بالاتر از کشورهای اروپایی
به گفته سرکار، ایران در زمینه نانو بالاتر از تمام کشورهای اروپایی قرار گرفته در صورتیکه سایر کشورها سرمایههای هنگفتی روی نانو داشتهاند. ایران نسبت به سایر کشورها سرمایه گذاری کمتری روی نانو داشته ولی به پیشرفتهای خوبی رسیده است.
وی ادامه داد: ایران از نظر تولید علم برای سومین سال متوالی رتبه چهارم نانو را تثبیت کرده است و قبل از ایران، امریکا، چین و هند رتبههای اول تا سوم در حوزه نانو را از دیدگاه تولید مقالات به خود اختصاص دادهاند.
ارسال دیدگاه