هشدار پزشکی قانونی در مورد افزایش تلفات مسمومیت با گاز
تهران (پانا) - با توجه به افزایش ۱۲.۴ درصدی تلفات مسمومیت با گاز منوکسیدکربن در ۹ ماهه سال جاری، سازمان پزشکی قانونی کشور نسبت به افزایش تلفات گازگرفتگی با توجه به برودت هوا هشدار داد.
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل سازمان پزشکی قانونی کشور، در نه ماهه سال جاری ۴۳۶ نفر از هموطنان بر اثر مسمومیت با گاز منوکسید کربن در کشور جان خود را از دست دادند که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل (۳۸۸ نفر)، ۱۲.۴ درصد بیشتر شده است.
بر اساس این گزارش از کل تلفات مسمومیت با گاز منوکسیدکربن در نه ماهه امسال ۳۲۸ نفر مرد و ۱۰۸ نفر زن بودند.
در این مدت استان های تهران با ۸۴، آذربایجان شرقی با ۴۳ و اصفهان با ۳۹ فوتی بیشترین آمار تلفات مسمومیت با گاز منوکسیدکربن را داشته اند. آمار تلفات گازگرفتگی در بیش از نیمی از استان ها کمتر از ۱۰ نفر و در استان قم صفر گزارش شده است.
حدود نیمی از تلفات امسال مربوط به پاییز است
در پاییز امسال ۲۱۴ نفر بر اثر مسمومیت با گاز جان خود را از دست دادند که حدود نیمی از تلفات نه ماهه سال جاری را در برمی گیرد. همچنین این آمار در مقایسه با پاییز سال قبل که آمار تلفات ۱۹۴ نفر بود، ۱۰.۳ درصد افزایش یافته است.
بیشترین آمار مرگ ناشی از گازگرفتگی در سال جاری در آذرماه ثبت شده است، در این ماه متاسفانه ۱۲۳ نفر بر اثر مسمومیت با گاز جان باختند که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۶.۷ درصد بیشتر شده است.
سازمان پزشکی قانونی کشور به استناد آمارهای موجود ضمن هشدار نسبت به افزایش تلفات مسمومیت با گاز منوکسیدکربن در نیمه دوم سال، بر رعایت نکات ایمنی در نصب و به کارگیری وسایل گرمایشی در فصل پاییز و زمستان تأکید و به هم میهنان عزیز توصیه می کند در فصل پاییز و زمستان در استفاده از وسایل گرمازا که عمدتا به سیستم گاز شهری متصل است، نهایت دقت را داشته باشند. همچنین ضمن استفاده بهینه از وسایل گرمازا، به توصیه های ایمنی در خصوص سالم بودن و استفاده صحیح از وسایل گرمایشی و مسیر خروجی گاز مونوکسید کربن از دودکش این وسایل توجه کنند.
گاز مونوکسید کربن گازی بدون رنگ و بو است. عمده ترین منبع تولید این گاز سوختن ناقص نفت و گاز است ولی اصولاً در اثر احتراق هر نوع ماده سوختنی خصوصاً در محیط های در بسته و فاقد اکسیژن ممکن است تولید شود. استفاده از آبگرمکن یا بخاری های مستعمل یا دارای نقص فنی و یا فاقد دودکش یا دارای دودکش بدون عملکرد مناسب در منزل، بیشترین موارد ابتلا به مسمومیت را تشکیل می دهند. از آن جا که تمایل این گاز برای ترکیب با هموگلوبین خون ما ۲۵۰ برابر بیش از اکسیژن می باشد لذا با بالا رفتن درصد آن در هوای اتاق، به سرعت باعث ایجاد مسمومیت خواهد شد و اکسیژن رسانی به بافت های مختلف بدن از جمله مغز و قلب را دچار اختلال می نماید که به علت بی رنگ و بی بو بودن این گاز، ممکن است وجود آن در محیط تا زمان ایجاد علایم مسمومیت شدید مورد توجه واقع نشود.
علایم مسمومیت حاد با این گاز شامل سردرد، سرگیجه، تهوع و استفراغ و احتمالاً درد شکمی و سپس حالت بیهوشی، تشنج و اغما می باشد. در بیماران مبتلا به ناراحتی های قلبی ممکن است تشدید بیماری یک علامت هشدار دهنده باشد.
از سایر علایم مسمومیت می توان به سفتی عضلات، افزایش تعداد تنفس، کاهش فشار خون و گاه تنگی مردمک ها اشاره کرد. باید توجه داشت که اگر فردی در اثر ابتلا به مسمومیت با گاز مونوکسید کربن جان خود را از دست ندهد ممکن است دچار نواقص عصبی پیشرفته نظیر فلج عضوی یا اختلال قوای مغز شود. مسمومیت شدید با این گاز می تواند کشنده باشد.
ارسال دیدگاه