معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش: مشاوره نقش تراز اول را در تحقق اهداف تعلیم و تربیت دارد
تهران (پانا) - معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش بر نقش مشاوره به عنوان عاملی مهم در تحقق اهداف تعلیم و تربیت و سند تحول بنیادین تاکید کرد.

علیرضا کاظمی در مراسم افتتاحیه اولین همایش ملی دوره آموزشی - توجیهی مشاوره تحصیلی و نحوه انتخاب رشته کنکور سراسری و آزاد که در اردوگاه شهید باهنر برگزار شد گفت: «در آستانه اوج فعالیتهای حوزه معاونت پرورشی به ویژه هدایت تحصیلی و انتخاب رشته دانشآموزان هستیم.»
او ادامه داد: «مجموعه امور تربیتی و مشاوره که نقش محوری دارد موتور محرک همه فعالیتهای پرورشی در سطح آموزش و پرورش است. اگر به حوزه امور تربیتی و امور مشاوره نگاه کنیم نقش اساسی و ممتاز و تراز اول را در تحقق اهداف حوزه پرورشی و نظام تعلیم و تربیت در مییابیم.»
کاظمی گفت: «اگر از منظر منابع انسانی به این مجموعه نگاه شود در مییابیم که منابع انسانی این مجموعه طلایهدار جریانهای فرهنگی و ارزشی در نظام تعلیم و تربیت هستند.»
او به شکلگیری جریان تعلیم و تربیت با وجود منابع انسانی تراز اول اشاره کرد و گفت: «اگر به مجموعه امور تربیتی از منظر مشاوره نگاه کنیم و چالشهای آموزش و پرورش را در فراروی خود قرار دهیم، همچنین اهداف نظام تعلیم و تربیت را بررسی کنیم درمییابیم که محوریترین نقش برای تحقق این اهداف مجموعه امور تربیتی و مشاوره در سطح آموزش و پرورش است.»
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش افزود: «ما در سند تحول بنیادین به دنبال قرب الهی هستیم و در مراتبی دیگر به دنبال حیات طیبه خواهیم بود. حیات طیبه یعنی اینکه از یک زندگی آرام برخوردار باشیم و این موضوع میسر نمیشود مگر به تلاش مجموعه امور تربیتی و مشاوره.»
کاظمی گفت: «ما به دنبال نشاط، دوستی و مهربانی، با هم زیستن هستیم تا زندگی خوبی داشته باشیم. همچنین فرزندان ما نیز زندگی خوبی را تجربه کنند.»
تاکید بر هویت ملی و دینی
او ادامه داد: «ما در مجموعه معاونت پرورشی به دنبال برخورداری از هویت دینی و ملی هستیم تا بتوانیم یک نسل خودباور و با اعتماد به نفس تربیت کنیم.»
او بر تربیت دانشآموزان دارای مهارتها و فضایل اخلاقی تاکید کرد و گفت: «برای دستیابی به این اهداف و عبور از چالشها به همت بالای مشاوران و مربیان در سطوح وزارت آموزش و پرورش نیازمندیم.»
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش گفت: «در فضای آموزشی تعارضها و تضادهای متفاوتی در حوزههای مختلف و فضای چندفرهنگی و بحران هویت به عنوان یک چالش دیده میشود.»
کاظمی افزود: «رویکرد فردگرایی که امروز در فضای خانواده و دانشآموزانمان حاکم شده است همچنین انواع آسیبهای روانی و اجتماعی باعث شده که دغدغه اصلی نظام تعلیم و تربیت باشد.»
مشاوره نقش تراز اول را در تحقق اهداف تعلیم و تربیت دارد
کاظمی ادامه داد: «امروزه مشاوره نقش تراز اول را در تحقق اهداف تعلیم و تربیت و سند تحول بنیادین ایفا میکند. سه اولویت اساسی برای معاونت پرورشی وفرهنگی تعیین کردهام که دومین اولویت آن توسعه مهارتهای ارتباطی و فضایل اخلاقی است.»
او افزود: «این سوال پیش میآید که چگونه میتوان مهارتها را در برنامه درس ملی و در برنامههای فوقبرنامه گسترش دهیم که در این باره با چالشهای بسیاری مانند کمبود نیروی انسانی مواجه هستیم.»
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش به کمبود ۱۰۰ هزار نیروی انسانی اشاره کرد و گفت: «برای جبران این کمبود باید راهحلهای دیگری علاوه بر دانشگاه فرهنگیان پیدا کنیم. بنابراین باید از ظرفیت تمام عناصر موجود در مدرسه با صلاحیتهای موجود طی یک فرایند درست استفاده کنیم.»
کاظمی به شبکه همیار مشاور اشاره کرد و گفت: «این شبکه امسال با شعار هر کلاس یک مشاور اجرا میشود که باید توسعه یابد. این شبکه میتواند به موضوع پیشگیری از آسیبهای اجتماعی کمک شایانی کند.»
تقویت هستههای مشاوره
او به تقویت هستههای مشاوره و مراکز مشاوره به عنوان یک برنامه قابل پیگیری اشاره کرد و گفت: «مکلف هستیم با همین شرایط سیستم را ارتقا دهیم. هنر ما این است که در شرایط کمبود نیروی انسانی بتوانیم مسائل را حل کنیم.»
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش افزود: «نیازمند یک برنامه ریزی دقیق و منسجم با استفاده از تمام ظرفیتهای موجود درونسازمانی و برونسازمانی برای ارتقای فعالیتهای خود هستیم. این برنامهها باید با دو رویکرد مدرسهمحوری و ایجاد راهحلهای جدید باشد.»
کاظمی گفت: «باید پوشش مشاورهای خود را از دوره ابتدایی تا پایان دوره پیشدانشگاهی یا پایه دوازدهم ارتقا دهیم. تاکنون توانستیم پوشش مشاورهای دوره متوسطه اول را کامل کنیم.»
او افزود: «باید مهارتهای ارتباطی و فضایل اخلاقی را با کمک معلمان و مدیران در بین همه دانشآموزان پایههای مختلف نشر دهیم.»
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش افزود: «به وزیر آموزش و پرورش گفتهام که بهترین بستر برای برنامهریزی پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، آزمون سلامت و روان است که از سوی همکاران در حوزه مشاوره در حال برگزاری است. این موضوع یک اقدام علمی، اساسی و زیربنایی است که میتواند در حوزه برنامهریزی آموزشی و تربیتی قرار گیرد.»
او افزود: «دو وظیفه اصلی بر عهده مشاوران است؛ ایجاد شناخت روانی از دانشآموزان برای معلمان و مدیران و این که مشاوران و معلمان به عنوان طلایهداران نظام تعلیم و تربیت باید راه درست برخورد با دانشآموزان را یاد بگیرند.»
کاظمی گفت: «نظام جامع هدایت تحصیلی تدوین شده که یک گام بزرگ برای داشتن یک نگاه فرایندی به مشاوره و هدایت تحصیلی برای دانشآموزان است.»
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش گفت: «همکاران ما در حوزه فضایل اخلاقی ۶ کتاب را با ۲۲ مهارت تدوین کردهاند که مورد استقبال وزیر آموزش و پرورش قرار گرفته است.»
تشکیل پرونده سلامت دانشآموزان در دوره ابتدایی
او افزود: «هدفگذاری ما این است که پرونده سلامت دانشآموزان را از دوره ابتدایی بررسی کنیم. در این باره آمادگی دارم تا برای سال آینده برای تشکیل پرونده سلامت دانشآموزان در دوره ابتدایی کمک کنم.»
او به ظرفیت بالای مشاوره اشاره کرد و ادامه داد:«امروزه آسیبهای اجتماعی آمار و ارقام بالایی دارد که برای جلوگیری از این آسیبها و بحرانها نیاز به یک تیم مداخلهای داریم. با فعال شدن این تیم در هر شهرستان میتوانیم از بروز این آسیبها بکاهیم.»
کاظمی گفت: «باید ۷۵۰ تیم مداخله در مسائل اجتماعی تشکیل شود تا بتوان مشکلات و مسائل هر استان و شهرستان را شناسایی و حل کنیم. همچنین نگهداشت نیروی مشاوره در این حوزه و ارتقای تواناییهای آنها باید به عنوان اولویت اصلی مدنظر باشد تا بتوانیم مهارتهای فردی همکاران خود را افزایش دهیم.»
ارسال دیدگاه