رصدخانه ابن صلاح همدانی در مسیر توسعه

همدان (پانا) - مدرس رصدخانه ابن صلاح همدانی با اشاره به اقدامات انجام شده در سال گذشته در این رصدخانه که شامل برگزاری برنامه‌های متنوع علمی و آموزشی، میزبان علاقه‌مندان به نجوم و کیهان‌شناسی بود؛ از مسیر توسعه این رصدخانه خبر داد.

کد مطلب: ۱۵۵۷۳۴۰
لینک کوتاه کپی شد
رصدخانه ابن صلاح همدانی در مسیر توسعه

وی ادامه داد: «سال گذشته، برنامه‌های متنوعی از جمله کلاس‌های آموزش نجوم مقدماتی تا پیشرفته، نجوم کودکان، نقاشی نجومی، ماکت‌سازی، سیاره‌شناسی و ستاره‌شناسی برای کودکان و بزرگسالان برگزار شد. این دوره‌ها به گونه‌ای طراحی شدهاند که مفاهیم علمی را با روش‌های جذاب و عملی به مخاطبان منتقل کنند. برای مثال، در بخش کودکان، از ماکت‌های آموزشی استفاده می‌شود تا درک مفاهیم برای آن‌ها آسانتر شود. »

 

وی افزود: «کلاس‌های ما از ۴ سال به بالا برگزار می‌شود و شامل دو بخش است: برای کودکان و نوجوانان، آموزش نجوم مقدماتی به زبان ساده ارائه می‌شود، و برای بزرگسالان، دوره‌های تخصصی از کیهان‌شناسی مقدماتی تا مباحث پیشرفته نجومی برگزار می‌شود. »

 

رنجبران با تأکید بر یکی از مهمترین اقدامات رصدخانه در سال جدید، نوسازی و تجهیز آن با فناوری‌های روز دنیا بیان کرد: «در سال جدید، رصدخانه قرار است به عینک‌های واقعیت مجازی مجهز شود که امکان گشت‌وگذار در منظومه شمسی و کهکشان را برای بازدیدکنندگان فراهم می‌کند. همچنین، یک تلسکوپ خورشیدی و یکی از به‌روزترین تلسکوپ‌های دنیا به مجموعه اضافه خواهد شد. »

 

وی ادامه داد: «یکی دیگر از پروژه‌های بزرگ ما، ایجاد یک شاتل شبیه‌سازی شده با ظرفیت ۶۰ تا ۷۰ نفر است؛ این شاتل، تجربه‌ای مشابه سفر در فضا را برای بازدیدکنندگان فراهم خواهد کرد. این پروژه‌ها با حمایت شهرداری و شورای شهر همدان به تصویب رسیده و امسال اجرایی خواهند شد. »

 

رنجبران یکی از اصلی‌ترین دلایل تجهیز رصدخانه را افزایش مطالبه مردمی دانست و گفت: «در گذشته، مردم شناخت زیادی از رصدخانه نداشتند و علاقه چندانی به نجوم نشان نمی‌دادند، اما با گسترش فضای مجازی، اطلاعات نجومی بیشتر در دسترس قرار گرفته و مردم به این حوزه علاقهمند شده‌اند. اکنون آن‌ها از ما مطالبه می‌کنند که چرا امکانات بیشتری نداریم. »

 

وی تأکید کرد: «رصدخانه ابن صلاح همدانی، بزرگترین رصدخانه غرب کشور است و باید با استاندارد‌های روز همگام شود. ما در سال‌های گذشته بازدید‌های بسیاری از غرب کشور داشتیم و در مسابقات مختلف رتبه‌های بالایی کسب کردیم. اما در یکی دو سال اخیر، فعالیت رصدخانه کاهش یافته بود که حالا با این برنامه‌ریزی جدید، قرار است فعالیت‌ها با قدرت بیشتری از سر گرفته شود. »

 

به گفته رنجبران، با وجود ظرفیت بالای این مجموعه، تاکنون ارتباط چندانی با سازمان‌های گردشگری برقرار نشده است. رنجبران در این باره توضیح داد: «در سال‌های گذشته، گروه‌هایی از شهر‌های دیگر از جمله شیراز و بندرعباس، از رصدخانه بازدید کرده‌اند؛ اما ارتباط گسترد‌های با سازمان‌های گردشگری نداشتیم. امسال برنامه داریم تا با سازمان‌های گردشگری مکاتبات رسمی انجام دهیم و اعلام کنیم که رصدخانه ابن صلاح همدانی، یک مقصد گردشگری علمی مهم در کشور است. »

 

یکی از برنامه‌های مهم رصدخانه در روز دهم فروردین ماه ۱۴۰۴، رؤیت هلال ماه شوال بود. رنجبران در این باره گفت: «در آخرین روز ماه رمضان، برنامه‌ای برای رؤیت هلال ماه شوال داشتیم که در این برنامه، توضیحاتی درباره ماه رمضان، ماه شوال، و دلیل تفاوت ۲۹ یا ۳۰ روزه بودن آن‌ها به عموم مردم که در رصدخانه حضور یافتند، ارائه شد. »

 

وی افزود: «چالش رؤیت هلال ماه این است که زاویه جدایی آن از خورشید بسیار کم است و نمی‌توان آن را به‌راحتی مشاهده کرد. برای همین، نیاز به افراد متخصص و ابزار‌های پیشرفته دارد که ما در رصدخانه این کار را انجام دادیم. »

 

رنجبران همچنین از برگزاری مسابقات علمی متنوع در سال جاری خبر داد و گفت: «امسال چندین مسابقه علمی و سرگرمکننده برگزار خواهد شد، از جمله:

 

- مسابقه داستاننویسی نجومی (تخیلی)، که در سطح استانی برگزار می‌شود و تمام زیرساخت‌های آن آماده شده است.

 

- مسابقات خانوادگی (پدر-دختری، پدر-پسری و کل اعضای خانواده. )

 

- مسابقه موشک‌های آبی و سایر رقابت‌های علمی.

 

- برنامه‌های ویژه هفته جهانی نجوم که شامل رویداد‌های متنوعی خواهد بود. »

 

وی درباره هزینه‌های برنامه‌های آموزشی توضیح داد: «برنامه‌هایی که در مناسبت‌های عمومی مانند هفته جهانی نجوم برگزار می‌شوند، کاملاً رایگان خواهند بود. اما سایر کلاس‌ها و فعالیت‌های آموزشی طبق تعرفه مصوب شورای شهر، هزینه مشخصی دارند که مبلغ بالایی نیست. »

 

رنجبران در پایان تأکید کرد: «مردم عزیز، سعی کنید مطالب علمی را از منابع معتبر دریافت کنید. متأسفانه در فضای مجازی اطلاعات نادرست زیادی منتشر می‌شود و بسیاری از آن‌ها غیرعلمی هستند اما در رصدخانه ابن صلاح همدانی، تمام مطالب با استناد به منابع علمی معتبر ارائه می‌شود تا مردم اطلاعات صحیح دریافت کنند. »

 

وی افزود: «با تجهیز و توسعه این مجموعه، رصدخانه ابن صلاح همدانی در سال جدید پذیرای دانشجویان، علاقهمندان، گردشگران علمی و تمامی کسانی خواهد بود که به دنبال کشف شگفتی‌های کیهان هستند. »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

خبرنگار : شیما ویس‌مرادی، فاطمه عباسی و صبا زهره‌وند

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار