در برنامه «ساعت ۲۵» شبکه پنج تهران مطرح شد؛

بررسی وضعیت آلبوم های موسیقی از زبان حمید حامی و محمد معتمدی

خبرگزاری پانا: برنامه موسیقی «ساعت 25» شبکه پنج تهران بامداد سی ام مردادماه میزبان حمید حامی و محمد معتمدی بود، تا شبی دیگر را به بحث در مورد موضوعات موسیقی بپردازند؛ موضوع این شب برنامه بررسی وضعیت انتشار آلبوم های موسیقی بود که با حضور این دو مهمان به سرانجام رسید.

کد مطلب: ۳۸۷۱۸۳
لینک کوتاه کپی شد

به گزارش خبرنگار فرهنگی پانا، در این برنامه حمید حامی خواننده پاپ و محمد معتمدی خواننده موسیقی اصیل ایرانی در کنار مجری برنامه محمودرضا قدیریان قرار گرفتند و از ابتدا تا به انتها در فضایی گرم و صمیمی به صحبت در خصوص وضعیت آلبوم های موسیقی و کارهای خود پرداختند و برای اولین بار یک خواننده پاپ و سنتی در یک برنامه تلویزیونی موسیقی کنار هم از مشکلات و مسائل حیطه کاری خود سخن گفتند.
در ابتدای برنامه حمید حامی در خصوص انتشار اولین آلبوم خود و حال و هوای آن دوران، اظهار کرد: سال 75- 76 اولین کارم را آقای راست گفتار برایم ساخت و خیلی کمک کرد که بین اهالی موسیقی شناخته شود و باعث شد آلبوم «قبیله عشق» در سال 77 منتشر شود. آن آلبوم اولین کارم شد که از نطر من خیلی حساب نمی شود ولی آلبوم بعدی سال 80 به آهنگسازی چراغعلی منتشر شد که دو سال کار روی آن زمان برد ولی خیلی خوب شنیده نشد. اکر آن آلبوم خوب منتشر می شد اتفاقات دیگری در زندگی برای من رقم می خورد ولی شرکت پخش کار را خوب منتشر نکرد.این آلبوم با اینکه آلبومی است که خیلی دوست دارم و از لحاظ شعر و ملودی از باقی کارها قوی تر است اما خوب دیده نشد.
وی افزود: چون آن زمان من جوان بودم انتظار خیلی عجیب و غریبی از انتشار آلبوم داشتم اما این شکست باعث شد قدرتمندتر شوم و شانس به من روکرد که به دلیل آشنایی با فریبا وکیلی که ترانه سرای خوبی هستند استاد بیات مرا شناخت و یکسری اتفاقات عجیب رخ داد از اینرو دی ماه 79 اولین بار ایشان را دیدم و موسیقی فیلم سام و نرگس را کار کردیم. آن زمان برای سام و نرگس گزینه های زیادی وجود داشت که من انتخاب شدم. امرو زکه سال ها از آن اتفاق می گذرد متوجه شدم که آن اتفاق یک معجزه بود، خواندن «دلم گرفت» و تجربه مهربانی های استاد بیات باعث شد آلبوم «دنیای رویا» خلق شود.
محمد معتمدی نیز از خاطره شناخت حمید حامی با شنیدن ترانه سام و نرگس سخن گفت و اشاره کرد: پیرو صحبت های حامی باید بگویم من هم ایشان را از طریق فیلم سام و نرگس شناختم و وقتی این ترانه را شنیدم منتظر بودم ببینم خواننده آن چه کسی است و احساس کردم صدایی را می شنوم که در موسیقی ما غنیمت اس، بنابراین اسم حمید حامی را از طریق دوستانم شنیدم و از همان زمان تا به امروز پیگیر کارهای او بوده ام.
در خصوص اولین آلبوم خود و اتفاقاتی که برای آن رقم خورد، بیان کرد: اولین آلبوم من «وطنم ایران» با آهنگسازی مرحوم محمدرضا لطفی بود. بعد از مدت ها که استاد لطفی خارج از ایران بودند، پس از بازگشت به ایران گروه شیدا را تشکیل دادند و چند نفر را به عنوان خواننده دعوت کردند که حاصل اولین اجرای ما آلبوم «وطنم ایران» شد که شامل اجرای کنسرت نیز می شد. من این افتخار را داشتم که اولین آلبوم من با همکاری چنین شخص بزرگی باشد.
این خواننده تصریح کرد: برای کسی که تجربه ای در موسیقی نداشته است کار کردن با محمدرضا لطفی کمک خیلی بزرگی به معرفی من به جامعه موسیقی محسوب می شد و من راه طولانی را در مدت کوتاهی پیمودم و بازخوردهای خیلی خوبی شنیدم. معتقدم در هر کاری در نهایت این مردم هستند که باید کار را قبول کنند و کار به دائقه شان خوش بیاید ولی کارهایی که موفق می شوند نتیجه مهارت هنرمند است که چگونه کار را ارائه دهد تا مورد قضاوت مخاطبان قرار بگیرد. مهم ترین آهنگسازان کسانی بوده اند که بتوانند با ذائقه همه جور مخاطب کارشان را ارزیابی کنند ومن هم همیشه در زمان ضبط کارهایم در استودیو خودم را به جای مخاطب قرار می دهم و سعی می کنم کا رمورد قبول و مورد پسند مخاطب قرار بگیرد و تاثیر خوبی بگذارد.
حامی در این خصوص اظهار کرد: من معمولا به دسته بندی مخاطبانم می پردازم، شاید از نظر دیگران چندان درست نباشد، مخاطبانی که بالای هرم فرهنگی قرار دارند و مخاطبانی که پایین هرم فرهنگی هستند، من دوست دارم کارم عمومی شود مثل «دلم گرفت» ولی این اتفاق برای تمامی کارها نمی افتد چون احساس می کنم تعداد خوانندگان پاپ اونقدر زیاد است که بتوانند برای هر نوع سلیقه ای کار تولید کنند. من علاوه بر اینکه به سلیقه مردم احترام می گذارم سلیقه خودم را نیز در نظر می گیرم و نظرات خودم نیز برایم خیلی اهمیت دارد.
در ادامه بحث محمد معتمدی در پاسخ به اینکه چرا آلبوم ها دیگر همچون سابق نمی فروشد و خواننده ها به انتشار تک آهنگ در فضای مجازی روی آورده اند، گفت: اول دلیل این است که موسیقی متریالیتی نیست، به صورت دیتا است و دیتا هم به راحتی قابل دسترس است. به عنوان مثال شما وقتی فرش فروش هستی در مغازه را می بندی و جای فرش ها امن است و کسی هم نمی تواند به اجناس داخل مغازه دسترسی داشته باشد ولی وقتی یک آلبوم منتشر می شود همان روز می توانی در اینترنت آن را قرار بدهی و قابل دانلود است. از اینرو به عقیده من این داستان بیش از اینکه نیاز به بحث فنی داشته باشد مستلزم فرهنگسازی است. یک فرهنگ نیاز است که وقتی من سوار اتوبوس یا مترو می شوم مرا مستلزم آن می کند که برای امکاناتی که دریافت می کنم هزینه بپردازم و در حفظ و نگهداری آن مکان بکوشم انبوه مخاطبان یک آلبوم نیز اگر متوجه نقش خود و جایگاه یک آلبوم و اثر موسیقایی باشند ارزش بسشتری برای آن قائل می شوند. ما وقتی یک آلبوم تولید می کنیم فرض بر این است که سرمایه باز نمی گردد و اشکال کار این است که من مخاطبی دارم که منتظرم هزینه آلبوم را از طریق او دریافت کنم تا به سراغ تولید و انتشار آلبوم بعدی بروم این را وقتی مخاطب متوجه باشد خیلی شرایط فرق می کند و وضعیت هنرمند و اثر را بهتر درک می کند.
حمید حامی درتوضیح این فرهنگ سازی، عنوان کرد: فرهنگسازی مرا یاد چراغ قرمز می اندازد. همه می دانند وقتی آن را رد می کنی جان مردم را به خطر می اندازی هرچقدر هم فرهنگ سازی می شود باز مردم آن را رعایت نمی کنند تا اینکه پلیس سر چهار راه ها می استد و افرادی را که چراغ قرمز را رد می کنند جریمه می کند از آن زمان دیگر مردم چراغ قرمز را رد نمی کنند این یعنی عامل جبر، در مورد دانلود غیر مجاز هم همین طور است و من معتقدم تا قانون محکمی وجود نداشته باشد این اتفاق در ایران همچنان رخ می دهد و جلوی آن گرفته نمی شود. امروز تعداد کسانی که از اینترنت استفاده می کنند هر روز بالاتر رفته است و این باعث شده دانلود آلبوم هم بیشتر صورت بگیرد.
وی ادامه داد: من به شخصه دیگر از تولید آلبوم ناامید شده ام. به طور مثال آلبوم قبلی من «یک لحظه عاشق شو» بیش از 140 میلیون تومان هزینه برد و 4- 5 سال ضبط آن طول کشید. هزینه نوازنده و تکثیر و ... هم که با خودم بود ولی وقتی آلبوم منتشر شد یک سوم آن هم برنگشت و با این شرایط مردم باز این توقع را دارند که من آلبوم منتشر کنم. این باعث شده است که خود من نیز گاهی به فکر انتشار تک آهنگ در فضای مجازی افتاده باشم و 4- 5 سال گذشته نیز این اتفاق افتاد ولی دلم نمی آید اثرم را به صورت رایگان در اختیار مردم قرار دهم و فکر می کنم اگر برای خرید یک اثر هنری هزینه ای پرداخت شود قدر اثر را بیشتر می دانند.
محمد معتمدی در ادامه صحبت های حامی با بیان اینکه انتشار تک ترک در فضای مجازی در مورد موسیقی سنتی کمتر مرسوم است، گفت: متاسفانه ما در کشور 70 میلیون نفری 100 فروشگاه عرضه محصولات فرهنگی بیشتر نداریم البته این رقم حدودی است ولی اتفاق ناخوشایندی است دلیل آن هم این است که کمتر به خرید محصول فرهنگی توجه می شود و کسی به سراغ خرید محصول فرهنگی نمی رود. عرضه تک ترک در اینترنت می تواند در کنار انتشار آلبوم خوب باشد ولی نه اینکه جای آن را بگیرد و فضا و شرایط به گونه ای باشد که دیگر هنرمند تمایلی به انتشار البوم و عرضه اثر هنر ی خود نداشته باشد.
در بخش پایانی برنامه این خواننده در خصوص ارکستر ملی و همکاری خود در اجرای اخیر آن بیان کرد: ارکستر ملی بعد از سال ها خانه نشینی با کمک فرهاد فخرالدینی مجددا فعالیت خود را آغاز کرد و امیدوارم سال های سال سایه استاد فخرالدین یبالای سر آن باشد و من هم در خدمتشان باشم.
وی در پایان از انتشار آلبوم جدید خود «عبور» با آهنگسازی علی قمصری خبر داد و خاطر نشان کرد: این آلبوم امروز رونمایی می شود و حاصل کنسرت «عبور» است که با آهنگسازی علی قمصری در قالب یک آلبوم تولید و منتشر شده است.
در بخش ابتدایی این برنامه مستندی در مورد اقتصاد موسیقی پخش شد که در آن رامین صدیقی تهیه کننده موسیقی و برپاکننده کنسرت، قاسم افشار خواننده، مهدی کرد تهیه کننده و مدیر برنامه های موسیقی، مهدی مدرس خواننده، احسان حاجیان تهیه کننده و مدیر برنامه های موسیقی، شهاب اکبری آهنگساز محمد کاظمی ترانه سرا و ... سخن گفته اند، این مستند با حضور دیگر اهالی موسیقی و هنرمندان در برنامه های آتی پخش خواهد شد.
یک شب دیگر از برنامه «ساعت 25» با حضور هنرمندان موسیقی و بحث پیرامون حال و هوای امروز موسیقی و موضوعات پیرامون آن، پنجشنبه شب را به سپیده صبح جمعه پیوند زد. موضوع «بررسی وضعیت انتشار آلبوم های موسیقی» و بحث پیرامون آن هفته دیگر با حضور هنرمندی دیگر ادامه خواهد داشت.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار