یلدا شوقی برای دیدن زمستان

خراسان شمالی (پانا ) - شب یلداست؛ شبى که در آن انار محبت دانه مى‌شود و سرخى عشق و عاطفه، نثار کاسه‌های لبریز از شوق ماست. شبى که داغى نگاه‌های زیباى بزرگترها در چشمان کودکان اوج مى‌گیرد و بالا مى‌رود.

کد مطلب: ۱۴۳۴۱۹۴
لینک کوتاه کپی شد

شب یلدا نخستین شب فصل زمستان و بلندترین شب سال است که بنا بر رسمی نیکو از گذشتگان پارسی گو، در این شب ایرانیان دور هم جمع می شدند و در کنار خانواده همراه با صرف شیرینی و آجیل و میوه، تفالی به خواجه حافظ شیراز می زدند و تا حوالی صبح گل می گفتند و گل می شنیدند.
گذشتگان نیکوخصال ما، شب یلدا را شب تولد میترا این الهه مهر می دانستند و به همین دلیل نیز این شب را با جشن و سرور و شادمانی در گرد آتشی مقدس و خوانی گسترده از انواع خوردنی ها، نوشیدنی ها، آلات و ادوات نیایش، آتشدان، عطردان، بخوردان و ... می گذراندند.
این سنت کهن با وجود گذشت قرن ها و تداخل فرهنگ های متعدد در این کهن بوم و بر، همچنان زنده و پویاست و آنچنان با گوشت و خون مردم ایران آمیخته شده که گویی هیچ قدرتی را یارای از بین بردن آن نیست.
خراسان شمالی این خطه باب الرضا(ع) و گنجینه فرهنگ ها نیز از این قاعده کلی مستثنا نبوده و در چنین روزهایی که آرام آرام بوی شب یلدا را به مشام می رساند، جنب و جوش بیشتری یافته است.
در باور تابناک مردم مانه و سملقان زمستان به دو چله بزرگ و کوچک تقسیم می شود، چله بزرگ از اول دی ماه تا دهم بهمن ماه را شامل می شود و از دهم بهمن به بعد نیز چله کوچک شمرده می شود.نخستین شب چله بزرگ را «شب چله» و یا یلدا می نامند و در این شب خانواده ها به منزل بزرگان و ریش سفیدان فامیل می روند و در کنار یکدیگر همراه با صرف میوه و شیرینی و آجیل، از هر دری سخن می گویند و تا ساعاتی پس از نیمه شب را به شادی و شادمانی می گذرانند.
در این شب میوه های گوناگونی از جمله هندوانه، انار، سیب، پرتقال، انگور آونگ و ... می خورند و در این میان خوردن هندوانه از اهمیت خاصی برخوردار است چرا که معتقدند هر کسی در این شب هندوانه بخورد در فصل زمستان در برابر سرما و بیماری مصون خواهد بود و در تابستان نیز احساس تشنگی نخواهد کرد.
یکی از رسوم شب چله در خراسان شمالی پختن کدو، چغندرقند و لبو است که هم اکنون نیز بسیاری از خانواده های این استان آن را انجام می دهند.
اگر در شب چله برف باریده باشد، یکی دیگر از رسوم مردم این استان خوردن برف شیره، معجونی از برف و شیره انگور است.
همچنین حلوا قلقلی که از کوبیدن مغز گردو، بادام، کنجد و دیگر دانه‌های روغنی تهیه و سپس در شیره انگور خوابانده می‌شود از دیگر شب چره های این شب محسوب می شود که غالبا کوچکترها از طرف بزرگترها با این شیرینی پذیرایی می شوند.قصه‌گویی، شاهنامه‌خوانی، خاطرات گویی پدربزرگ ها و مادربزرگ ها، تفالی به خواجه شیراز و خواندن اشعار لسان الغیب از جمله رسومی است که در خراسان شمالی نیز همانند سایر نقاط کشور مرسوم است.
یکی دیگر از رسوم شب یلدا در مانه و سملقان چله بردن برای عروس است که این هدیه نیز تقریبا همواره به نام عروس و به کام خانواده عروس است.
در شب چله مردهای جوان خانواده داماد، طبق های میوه، آجیل، شیرینی و یا در سال های امروزی به همراه لباسی نو را به منزل عروس می برند و مادر عروس نیز به رسم یادبود لباسی و یا پارچه ای را در سینی خالی می گذارد و به منزل داماد می فرستد.هنرمندان، شاعران و نوازندگان خراسان شمالی از گذشته در شب یلدا هنرنمایی می کردند، آنان که صدایی نیکو دارند و در غالب موارد دستشان به ساز می رود در این شب آوازهای کهن که اغلب به زبان های کرمانجی و ترکی سروده شده است را می خوانند و می نوازند.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار