گفت‌وگوی نوروزی پانا با جواد انصافی:

آئین‌های ایرانی نوروز پشتوانه مردمی دارند

چیدمان هفت‌سین اولویت‌بندی دارد

تهران(پانا) - جواد انصافی معتقد است که آئین‌های ایران زمین به قدری پشتوانه محکمی دارند که تغییرناپذیر هستند و چون از دل مردم بیرون آمده و با مردم همراه هستند ماندگار شده‌اند.

کد مطلب: ۱۲۶۱۵۸۳
لینک کوتاه کپی شد
آئین‌های ایرانی نوروز پشتوانه مردمی دارند

جواد انصافی که در زمینه آئین‌های نوروز تحقیقات و فعالیت‌های بیشماری انجام داده است، در گفت‌وگو با پانا با اشاره به تاریخچه سفره هفت‌سین گفت: «چیدمان سفره هفت‌سین اولویت‌بندی و نوبت دارد. به عنوان مثال اولین سین سنجد است چون خداوند در ابتدا به انسان مغز می‌دهد و سنجد که از واژه سنجیدن می‌آید، سمبل سنجیده عمل کردن است. بعد سیب است که درباره سلامتی جسم است. هر کدام از سین‌ها محتوای فکری دارد و غنی‌بودن این آئین باعث می‌شود که هرگز از بین نرود.»

وی افزود: «در ایران فرهنگ غنی و آئین‌هایی داریم، که ریتم در آن حرف اول را می‌زند مثلا اولین شخصیت‌هایی که ما با موسیقی و شعرهای زیبای آن‌ها آشنا می‌شویم نوروزخوان‌ها هستند. این افراد در اکثر شهرها به عنوان عمو نوروز یا حاجی فیروز شناخته می‌شوند. عنوانی که در ابتدا نوروز و پیروز بوده و طی زمان شده نوروز و خواجه پیروز شده که چون عرب‌ها حرف پ ندارند تبدیل به خواجه فیروز شده و در ادامه به شکل محاوره به واژه حاجی فیروز تغییر یافته است.»

انصافی با بیان این که در اکثر شهرها و استان‌ها نوروزخوان‌هایی داریم که نامی متفاوت دارند، عنوان کرد: «در آذربایجان ما «تکمچی‌ها» را داریم که با عروسک خود خبر از آمدن نوروز می‌دهند. «عروس گُلَی» در گیلان، «نوروز سلطان» در مازندران، «نوروزخوان» در استان البرز و شمیرانات، «رشکی و ماسی» در استان مرکزی، «آﺗﺶ اﻓﺮوز و ﻣیﺮﻧـﻮروزی» در مناطق کردستان و بوشهر همگی نوروزخوانانی هستند که با استفاده از ریتم و شعرهای زیبا خبر از آمدن نوروز می‌دهند.»

این نویسنده و کارگردان در پاسخ به این پرسش که چگونه نوروز توانسته ماندگار شود و در طی تاریخ با تغییر حکومت‌ها میان مردم باقی مانده، گفت: «آئین‌های ما به قدری پشتوانه محکمی دارند که تغییرناپذیر هستند و چون از دل مردم بیرون آمده و با مردم همراه هستند ماندگار شده‌اند. این آئین هرگز از بین نخواهند رفت و هر کدام پشتوانه علمی دارند. به عنوان مثال در خانه تکانی فرش‌ها را با چوب می‌زدند و بعد می‌شستند تا رنگ فرش قاطی نشود.»

به گفته انصافی، مسوولان دوست ندارند درباره فرهنگ نوروز اطلاع‌رسانی شود در حالی که ساخت محتوای تصویری و صوتی از این آئین می‌توانست بسیار مورد توجه مردم قرار گیرد. تمامی اشعاری که از سوی نوروزخوانان خوانده می‌شوند، ریتمیک و در دستگاه‌های موسیقی است. برای هفت‌سین استاد بهتاش تنظیمات زیبایی انجام داده که همگی موسیقی بی‌نظیری دارند.

این بازیگر درباره فعالیت‌هایی که در نوروز 1401 در حوزه تلویزیون و تئاتر دارد، توضیح داد: «نمایشی برای کودکان آماده کردیم که قرار است در کانون پرورش فکری کودکان و پس از تعطیلات نوروز اجرا خواهد شد. البته هنوز زمان دقیق اجرا مشخص نیست. در یکی دو برنامه پراکنده تلویزیون هم قرار است به عنوان مهمان حضور داشته باشم اما پیشنهاداتم برای اجرای برنامه از سوی مدیران شبکه مورد توجه قرار نگرفت.»

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار