سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری؛

بن‌بستی در وین نیست؛ توافق منتظر تصمیمات سیاسی آمریکاست

رئیس‌جمهوری به قطر سفر می‌کند/ آنچه در وین باقی‌مانده در مورد موضوعات کلیدی است/ برخی در عربستان همچنان بر طبل نادانی می‌کوبند/ شب اجرای توافق در مورد تبادل زندانیان، طرف آمریکایی زیر آن زد

تهران (پانا) - سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه توافق در وین منتظر تصمیمات سیاسی طرف مقابل است، گفت تهران تصمیمات سیاسی خود را سال‌ها پیش گرفته و در برجام باقی مانده است، ما منتظر دریافت پاسخ ابتکارات و پیشنهادات خود هستیم.

کد مطلب: ۱۲۵۶۵۰۸
لینک کوتاه کپی شد
بن‌بستی در وین نیست؛ توافق منتظر تصمیمات سیاسی آمریکاست

سعید خطیب‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه، در نشست مطبوعاتی روز دوشنبه، درباره روند پیشرفت مذاکرات در وین و عدم تصمیم‌گیری سیاسی آمریکا در این مذاکرات خاطرنشان کرد: بن‌بستی در وین نیست، مذاکرات همانند سابق برگزار می‌شود و رفت و برگشت‌ها میان هیات‌ها در حال انجام است، گفت‌وگوها وقتی به روزهایی می‌رسد که باید در مورد مسائل جدی صحبت شود، سخت می‌شود. البته قطعاً با یک سری کندی‌هایی روبرو است.

خطیب‌زاده گفت: جمهوری اسلامی ایران پس از بازگشت هیات خود به تهران طرح پیشنهادی داده شده را مجدداً به بحث و بررسی گذاشت؛ البته دادن و گرفتن پیشنهادات یک امر عادی است و هیچ اتفاق خارق العاده‌ای رخ نداده است.

وی با بیان اینکه آنچه در وین باقی‌مانده در مورد موضوعات کلیدی است، افزود: توافق در وین منتظر تصمیمات سیاسی طرف مقابل است. تهران تصمیمات سیاسی خود را سال‌ها پیش گرفته و در برجام باقی مانده است. ما منتظر این هستیم که پاسخ ابتکارات و پیشنهادات ایران را بگیریم.

خطیب‌زاده گفت: هر چقدر اراده آمریکایی‌ها و تروئیکای اروپایی بالا برود فاصله ما تا رسیدن به توافق کاهش خواهد یافت.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین از دیدار امروز وزیر امور خارجه کشورمان با همتای ایرلندی در تهران خبر داد.

مصادره دارایی مردم افغانستان از سوی آمریکا؛ اقدامی شرم آور و ضد بشری

وی در پاسخ به سوالی درباره مصادره دارایی‌های افغانستان به نفع قربانیان ۱۱ سپتامبر، گفت: این اولین باری نیست که ایالات متحده به غارت اموال کشورهای دیگر دست می‌زند. باور ایالات متحده این است که مالک دارایی‌های همه کشورهای دنیا است و هرگاه اراده کند، می‌تواند به عنوان قاضی و هیات منصفه به تنهایی رای صادر کرده و اموال دیگران را ضبط کند.

خطیب‌زاده اضافه کرد: این گردنکشی‌ها از سوی ایالات متحده اولین بار نیست که اتفاق می‌افتد، ایالات متحده به کشوری تجاوز کرده است و میلیاردها دلار خسارت غیرمستقیم و هزینه هم برای مالیات دهندگان خودش و هم برای مردم مظلوم و بی دفاع افغانستان ایجاد کرده است. اما باز هم به باقیمانده دارایی‌های مردم افغانستان رحم نمی کند.

وی تاکید کرد: این اقدام شرم آور، ضد بشری و موجب خجالت آمریکا است، آمریکا باید در اقدامات خود تجدیدنظر کند، دنیا متفاوت شده و ایالات متحده باید این پیام را دریافت کند.

سفر رئیس‌جمهوری به قطر

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص سفر رئیس‌جمهوری به قطر، اضافه کرد: اجلاس اوپک گازی به زودی برگزار می‌شود و ما هم قطعاً در سطح بالایی شرکت خواهیم کرد. درباره این سفر پیشنهاد می‌کنم از دفتر ریاست جمهوری پیگیری شود.

پیگیری پرونده شهید سلیمانی

خطیب‌زاده درخصوص دور جدیدی از گفت‌وگوهای قضایی ایران و عراق درباره پیگیری پرونده شهیدسلیمانی، اظهار داشت: آقای امیرعبداللهیان از روزی که به عنوان وزیر خارجه انتخاب شدن این موضوع را به طور جدی پیگیری کردند. چندین جلسه با حضور نهادهای مختلف و قوه قضاییه در وزارت امور خارجه برگزار شد. کمیته‌ای برای پیگیری این پرونده در وزارت امورخارجه تشکیل شد، قوه قضاییه هم اقدامات خود را در پیگیری این پرونده انجام می‌دهد و گزارش خود را به استحضار رسانده است.

خطیب‌زاده اضافه کرد: برای اینکه مسیر حقوقی، سیاسی و قضایی را تجمیع کنیم، مسئول پرونده معرفی شد و آقای نظیری با حفظ سمت به عنوان مشاور وزیر و مسئول پیگیری پرونده ترور سردار سلیمانی منصوب شد. نتایجی که در این چند ماه به دست آمده کاملاً قابل توجه بوده است.

وی همچنین در مورد آخرین تحولات در روند مذاکرات وین گفت: در مورد روند مذاکرات وین امروز با آقای باقری صحبت کردم و تحولات در وین به نقطه‌ای رسیده که سختی و موضوعات مهم و کلیدی وجود دارد؛ لذا با یک حساسیتی از طرف همه پیگیری می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه یک سری پیشنهادات از سوی ایران و یکسری پیشنهادات از سوی طرف‌های مقابل داده شده است و چیز عجیبی نیست و اینها در فرآیندهای مذاکراتی طبیعی است، تاکید کرد: خیلی نباید به برخی فضاهای رسانه‌ای توجه کرد.

ایران میزبان چهار و نیم میلیون اتباع افغانستانی

خطیب‌زاده در مورد اقدامات ایران برای پذیرش مهاجران افغانستانی، بیان داشت: جمهوری اسلامی ایران میزبان بیش از چهار و نیم میلیون از اتباع افغانستانی است و بسیاری از این‌ افراد نخبگانی هستند که به دلیل آماده نبودن فضا به حوزه تمدنی خودشان آمدند و ما میزبان آنها هستیم.

وی بیان داشت: نهادهای مختلف در داخل جمهوری اسلامی ایران به فکر این مهاجران بوده و هستند، بسیاری از آنها می‌دانند که جمهوری اسلامی ایران در وضعیت سختی از نظر تحریمی و اقتصادی قرار دارد. ایران با سعی کرده میزبان خوبی برای آنها باشد.

سفیر روسیه نباید افکار عمومی را جریحه‌دار کند

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اقدامات سفیر روسیه در تهران گفت: روابط ایران و روسیه یک روابط چند لایه چند بعدی و یک مشارکت راهبردی است. سفر آقای دکتر رئیسی و روسیه ملاقات طولانی و بسیار پرمحتوا و پر نکته انجام شده میان دو رئیس جمهوری و برنامه‌هایی که برای گسترش روابط با وجود دارد، حمایت‌های متقابل روسیه و ایران از مواضع یکدیگر، یک همراستایی را میان دو کشور نشان می‌دهد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد پیگیری اقدامات وزارت امور خارجه اظهار داشت: هر سفیر و دیپلمات برجسته‌ای می‌داند که نباید اقدامی‌ کند که افکار عمومی مردم کشور میزبانش را جریحه‌دار کند. این اقدام با روابط بسیار ممتاز ما تناسب ندارد و از مجاری خودش پیگیری شده است.

برخی در عربستان همچنان بر طبل نادانی می‌کوبند

خطیب‌زاده در باره اظهارات وزیر امور اسلامی عربستان گفت: فارغ از اینکه چه کسی گفته و چرا گفته این اظهارات بسیار مشمئز کننده و حاکی از آن است که برخی در عربستان سعودی همچنان بر طبل نادانی خود می کوبند و تلاش می‌کنند که از جمع مسلمانان استفاده کنند برای اینکه فرافکنی و عقده گشایی کنند.

وی ادامه داد: هفت‌سال کشتار مردم یمن با چنین اظهاراتی قابل پوشاندن نیست و من عمیقا توصیه می‌کنم که مقاماتی مانند ایشان قبل از اینکه دوباره صحبت کنند یکبار تاریخ پر تمدن ایران کهن و سرافراز را بخوانند. شاید متوجه شوند که در کجای تاریخ ایستاده‌اند.

دلیل سفر وزیر خارجه ایرلند به تهران چه بود؟

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره ارتباط سفر وزیر امور خارجه ایرلند با قطعنامه ۲۲۳۱ گفت: یکی از موضوعاتی که در دستور کار گفتگوهای امروز است نقش ایران به عنوان تسهیل کننده قطعنامه ۲۲۳۱ در موضوع برجام است.

خنثی‌سازی تحریم‌ها

خطیب زاده در مورد مسیر خنثی‌سازی تحریم‌ها گفت: وزارت امور خارجه در این راستا ماموریت بسیار ویژه‌ای دارد و پس از وضع تحریم‌ها، ایجاد روابط خارجی مقاوم نسبت به تحریم، در وزارت امور خارجه مفهوم سازی و باعث شد روابط خارجی ایران بر اساس روابط خارجی مستقل و مقاوم نسبت به تحریم‌های یک‌جانبه ایالات متحده تعریف شود.

وی اضافه کرد: فارغ از آنچه که در وین اتفاق می‌افتد، دیپلماسی جدی را با کشورهای منطقه آغاز کردیم.

برای طراحی روابط خارجی، نگاه ما به وین نیست

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه اقدامات در حوزه روابط خارجی و سیاست خارجی اقدامات بلندمدت هستند، تصریح کرد: اما خوشحالیم که برخی از اقدامات ما در مدت کوتاه نتیجه داده و نتایج آن را دیدیم. برای طراحی روابط خارجی، نگاه ما به وین نیست.

خطیب زاده اضافه کرد: جمهوری اسلامی روابط خارجی و سیاست خارجی خود را مبتنی بر منافع ملی مردم ایران برنامه ریزی می‌کند و تلاش ما برای حداکثرسازی روابط خارجی است. مسیر رفع تحریم مسیر موازی با مسیر خنثی‌سازی تحریم‌ها است که می‌تواند در نقطه‌ای به تلاقی به یکدیگر برسند و آن نقطه توافق خوب در وین باشد و یا اینکه ما به طور مستقل می‌توانیم مسیر خنثی‌سازی تحریم‌ها را پیگیری کنیم.

ابراز نگرانی ایران از افزایش تنش بین اوکراین و روسیه

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره حوادث اخیر بین روسیه و اوکراین گفت: جمهوری اسلامی ایران با دقت و حساسیت اتفاقات در اوکراین را پیگیری می‌کند. ایران از افزایش تنش بین اوکراین و روسیه ابراز نگرانی می‌کند.

وی در ادامه گفت: طبیعی است که به عنوان کشوری که با هر دو کشور روابط حسنه داریم، هر دو طرف را دعوت به حل و فصل اختلافات از طریق مسالمت‌آمیز می‌کنیم و آمادگی داریم برای نزدیکی دیدگاه‌های دو طرف تلاش کنیم.

خطیب‌زاده با تاکید بر اینکه منطقه اوراسیا نمی‌تواند شاهد تنش دیگری باشد، گفت: متاسفانه ایالات متحده با رفتار خسارت‌بار خود طی دهه‌های گذشته در اقصا نقاط عالم از جمله در این منطقه، نشان داده است که از اشتباهات خود درس نمی‌گیرد و همچنان تنش‌آفرینی می‌کند.

وی همچنین درباره وضعیت اتباع ایرانی مقیم اوکراین گفت: وزارت امور خارجه در چارچوب وظایف ذاتی خود در حوزه اتباع ایرانی در اوکراین اقدامات مهمی را انجام داده است و سفارت جمهوری اسلامی ایران اطلاعیه‌های لازم را صادر کرده است، با ایرانیان مقیم ارتباط داریم.

وضعیت هشدار سفر به اوکراین از وضعیت عادی به وضعیت قرمز در وزارت امور خارجه درآمده است

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: وضعیت هشدار سفر به اوکراین از وضعیت عادی به وضعیت قرمز در وزارت امور خارجه درآمده است. در تارنمای وزارت امور خارجه هشدار سفر وجود دارد.

شب اجرای توافق در مورد تبادل زندانیان، طرف آمریکایی زیر آن زد

وی درباره تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا نیز گفت: موضوع زندانیان یکی از موضوعات جدی است که همواره در دستورکار و از بُعد انسانی اولویت ایران بوده است.

خطیب‌زاده خاطرنشان کرد: موضوع زندانیان در یک مسیر موازی در وین از ماه‌ها قبل مطرح بوده و متاسفانه توافقی که یک بار به دست آمد طرف آمریکایی در شب اجرای توافق زیر آن زد و یک بار دیگر نشان داد که تا چه میزان در توافق با واشنگتن باید دقت کرد، برای اینکه در توافقاتی که اعلام می‌کنند معلوم نیست تا چه حد اجرا کنند.

سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: اکنون نیز این موضوع در مسیر موازی وین در جریان است و هیچ چیزی را منوط به گفت‌وگوهای وین نکردیم. به نظر می‌رسد طرف آمریکایی در این حوزه هم تصمیم خود را نگرفته است و منتظر نتایج وین است.

وی گفت: مساله زندانیان موضوعی انسانی است، انتقال زندانیان می‌تواند از طریق مستقلی حل شود و زمینه خوبی باشد که نشان دهد رفتار آمریکا تغییر کرده است.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار