ثبت ملی صابونپزی سنتی بیرجند توسط میراثفرهنگی
تهران (پانا) - صابونپزی سنتی سالهاست در خراسانجنوبی رواج دارد و صابون سنتی بیرجند یکی از سوغاتهای مهم این شهر است. بر این اساس پس از سالها تولید این محصول طبیعی به شیوه ارگانیک، دانش و فن بومی و سنتی صابونسازی بیرجند ثبت ملی شد.
به گزارش ایسنا، احمد برآبادی، مسئول حوزه پژوهش ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی عنوان کرد: صابون بیرجندی بهعنوان یکی از تولیدات شاخص استان بهویژه، شهر بیرجند بیش از یک قرن قدمت داشته و پیشکسوتان بیشماری در این عرصه فعالیت داشته و هرکدام تجربه خود را به نسلی منتقل کردهاند.
وی ادامه داد: صابونهای بدون اسیدی که دنبهی گوسفند و سود سوزآور، اصلیترین ترکیباتشان هستند، استفاده از مواد اولیه کاملاً طبیعی در تولید محصول و خواص درمانی فراگیر آن با کاربرد گیاهان دارویی، چون روناس، سدر و کتیرا به همراه استحکام و دوام صابون بیرجندی، موجب معروفیت آن شده بهگونهای که در چمدان مسافرانی که به بیرجند میآیند حتماً چند قالب صابون بیرجندی قرار داشته و تجربه خوب استفاده از آن موجب ترغیب خریدهای بعدی این سفیران فرهنگی شده است.
مسئول حوزه پژوهش ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسانجنوبی گفت: فن و هنر صابونسازی در قدیم بیشتر توسط خانمها اداره میشد و اکثر اساتید نام برده به همراه همسر در کارگاهها به ساخت صابون مشغول بودند.
برآبادی بیان کرد: پخت صابون برای قوام بهتر و بالا رفتن کیفیت بیشتر محلول صابون، حدود ۱۰ ساعت به طول میانجامد و این مدت زمان لازم و کافی برای پخت آرام و نظارت و بررسی مرتب محلول صابون به لحاظ میزان قلیایی بودن و نگهداری PH مطلوب و استاندارد آن را در اختیار استاد صابونپز قرار میدهد.
به گفته وی مزیت دیگر آن، عدم بو گرفتن صابون بیرجندی در سالیان زیاد است، حتی اگر در داخل محیط سربسته همچون پلاستیک باشد. این مسئله به دلیل استفاده از چربی خالص و بدون اضافات و کیفیت بالای مواد مصرفی است.
ارسال دیدگاه